Beograd

Nada i Đuro ostavili čitulju za Gadafija: Čuvam te od zaborava

  • Izvor: Kurir
  • 20.10.2024. 16:13

"Čuvam te od zaborava, počivaj u miru predsedniče, večna ti slava", riječi su kojima su se na današnji dan u čitulji objavljenoj u jednom beogradskom listu Nada i Đuro sjetili libijskog predsjednika Muamera el Gadafija koji je ubijen na današnji dan 2011. godine.

Oni su u čitulji naveli da se na današnji dan navršava 13 godina od njegovog ubistva ali i da ga njihova porodica nije zaboravila.

Ovo nije prva čitulja Gadafiju u domaćoj štampi. Već godinama ljudi iz Srbije pomenom u novinama obilježavaju godišnjicu njegove smrti, piše "Kurir".


Ko je pukovnik Gadafi

Muamer el Gadafi je rođen u blizini Kasr Abu Hadija, seoskog područja izvan grada Sirta u pustinjama Tripolitanije u zapadnoj Libiji. Njegova porodica porijeklo vodi iz manje, relativno neuticajne plemenske grupe Gadafa, koji su bili arabizovani Berberi. Majka mu se zvala Ajša (umrla 1978), a otac se zvao Mohamad Abdul Salam ibn Hamed ibn Mohamad, poznat kao Abu Meniar (preminuo 1985); porodicu je izdržavao uzgojem koza i kamila.

Je** te, mrtvi smo: Jezive riječi pilota prije pada aviona

Je** te, mrtvi smo: Jezive riječi pilota prije pada aviona

Nomadski beduini su bili nepismeni i nisu vodili evidenciju o rođenju. Zbog toga, Gadafijev datum rođenja nije poznat sa sigurnošću, a izvori datum postavljaju između 1942. i proljeća 1943. godine, iako njegovi biografi Dejvid Blandi i Еndru Lajset navode da bi to moglo biti i prije 1940. godine. On je jedini preživjeli sin, a imao je i tri starije sestre.

Gadafijev odgoj u beduinskoj kulturi uticao je na njegov lični ukus do kraja života; preferirao je pustinju nad gradom i povlačio se tamo da meditira. 

Gadafi je izrodio sedmoro djece - šest sinova i kćerku. Prema tvrdnjama libijske vlade, njegov najmlađi sin, Sejf el Arab el Gadafi, ubijen je 30. aprila 2011. godine tokom NATO bombardovanja predgrađa Tripolija. Tada je ubijeno još troje Gadafijevih unučadi.

Njegov najstariji sin, Muhamed el Gadafi, nalazio se na čelu Libijskog olimpijskog komiteta. Sljedeći sin po starosti Sadi el Gadafi, vodio je Fudbalski savez Libije, igrao je za italijanske timove iz Serije A, Udineze i Sampdoriju, i producirao je filmove.

Uzbuna u Pentagonu: Isplivali dokumenti koji potvrđuju javnu tajnu?

Uzbuna u Pentagonu: Isplivali dokumenti koji potvrđuju javnu tajnu?

Treći po redu, Sejf el Islam Gadafi, slikar, vodio je dobrotvorni fond koji je učestvovao u pregovorima oko oslobađanja talaca koje su uzimali islamski militanti, posebno na Filipinima. Njegova jedina kćerka je Ajša Gadafi, advokat, koja se pridružila timu za odbranu Sadama Huseina. Sin Hamis el Gadafi bio je komandant elitne Hamisove brigade - 32. brigade posebne namjene libijskih oružanih snaga. Sin Mutasim bio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Libije.

Gadafijeva navodno usvojena kćerka Hana je ubijena tokom napada američkih aviona na rezidenciju Gadafija u Tripoliju, 1986. godine. Na koncertu za mir, održanom u Tripoliju 15. aprila 2006. da bi se obilježila dvadeseta godišnjica vazdušnih napada, američki pjevač Lajonel Riči je rekao publici: "Hana će biti slavljena večeras zbog činjenice da ste vi prikačili mir njenom imenu".

Hanin status kao Gadafijeve usvojene kćerke ostaje neriješen.

Iz želje da pomogne baki Andrej odlučio da pohađa dva razreda odjednom

Iz želje da pomogne baki Andrej odlučio da pohađa dva razreda odjednom


Pratite nas i putem Vibera