Дрма се сарадња с Израелом

Узбуна у Пентагону: Испливали документи који потврђују јавну тајну?

  • Извор: Агенције
  • 20.10.2024. 15:18

Документи, означени као строго повјерљиви, намијењени су искључиво Сједињеним Државама и савезницима из савеза “Фајв Ајс" — Аустралији, Канади, Новом Зеланду и Уједињеном Краљевству.

Они описују детаљне припреме Израела за могући напад на Иран, укључујући премјештање муниције и вјежбе израелских ваздухопловних снага с пројектилима ваздух-земља.

Цурење долази у осјетљивом тренутку за америчко-израелске односе, посебно због тренутне напетости између Израела и Ирана. Израел се већ недјељама припрема за могући напад на иранске мете као одговор на ракетни напад Ирана 1. октобра.

Аутом подлетио под комбајн: Младић преминуо у болници након несреће

Аутом подлетио под комбајн: Младић преминуо у болници након несреће

Један од докумената такође имплицира нешто што Израел никада није јавно потврдио – посједовање нуклеарног оружја.

Иако се у документу наводи да нема доказа да Израел планира да користи нуклеарно оружје против Ирана, сама чињеница да је то споменуто могла би изазвати додатне тензије у регији, пише "ЦНН".

ФБИ истражује цурење

Цурење оваквих повјерљивих информација аутоматски је покренуло опсежну истрагу ФБИ, уз учешће Пентагона и америчких обавјештајних агенција.

"Цурење је дубоко забрињавајуће", рекао је амерички званичник за "ЦНН", потврђујући да је истрага усмјерена на идентификацију оних који су имали приступ овим документима.

ФБИ је одбио да коментарише детаље истраге, док су Пентагон и Национална обавјештајна агенција, која је наводно саставила један од докумената, такође одбили дати изјаве.

Британски премијер склонио Шекспира у складиште: ''Ниједна друга држава се не би овако понашала''

Британски премијер склонио Шекспира у складиште: ''Ниједна друга држава се не би овако понашала''

Према неким изворима, два документа већ изазивају забринутост, али још увијек није познато јесу ли процурили додатни повјерљиви материјали. Амерички званичници страхују да би евентуална објава додатних информација могла додатно угрозити односе са савезницима и повећати напетости у регији.

Повјерење између САД и Израела доведено у питање

Ово цурење информација могло би озбиљно угрозити повјерење између САД и Израела, два дугогодишња савезника чија се сарадња темељи на повјерљивости и координацији безбједносних стратегија.

"Ако су израелски тактички планови за одговор на ирански напад испливали, то је озбиљно кршење", рекао је Мик Малрој, бивши замјеник помоћника министра одбране за Блиски исток и пензионисани официр ЦИА.

Малрој је нагласио да би будућа сарадња између САД и Израела могла бити доведена у питање, јер је повјерење кључни елемент њиховог односа.

Тетка преминуле Џејле: За њом плачу људи који је никада нису видјели

Тетка преминуле Џејле: За њом плачу људи који је никада нису видјели

Ако се утврди да је до цурења дошло због унутрашњих пропуста у америчком систему, Израел би могао постати опрезнији у будућем дијељењу осјетљивих информација са САД.

Потенцијалне посљедице цурења

Ово цурење догађа се у тренутку када су САД и њихове обавјештајне агенције у стању појачане приправности због потенцијалних иранских хакерских напада.

Америчке обавјештајне службе већ су у августу објавиле да је Иран извео хакерски напад на документе повезане с кампањом Доналда Трампа, што је додатно повећало забринутост због могућих иранских напора да дестабилизују америчке интересе.

Цурење повјерљивих информација такође подсјећа на прошлогодишњи велики скандал када је 21-годишњи припадник Националне гарде објавио високо повјерљиве податке на платформи Дискорд, чиме су били нарушени односи САД с партнерима попут Јужне Кореје и Украјине. 

За само четири сата прикупљена средства за лијечење Недима Ботића

За само четири сата прикупљена средства за лијечење Недима Ботића

Један неименовани амерички званичник рекао је за "ЦНН" да су "ова два документа лоша, али не и катастрофална", али је изразио забринутост због могућности да постоји више докумената који би могли процурити.

Још увијек није јасно је ли до цурења дошло путем хаковања или намјерног пропуштања информација, пише "Тпортал".

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм