Актуелни амбасадор Србије у САД-у

Марко Ђурић предложен за министра спољних послова Србије

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2024. 11:20

Актуелни амбасадор Србије у САД-у Марко Ђурић предложен је за министра спољних послова, гдје ће замијенити Ивицу Дачића.

Ђурић је био савјетник предсједника Републике Србије за спољне послове од 2012. до 2014. године.

Био је шеф преговарачког тима Србије за поглавље 35 у процесу преговора о придруживању Србије ЕУ.

Од 2012. године до 2020. године био је шеф преговарачког тима Србије у дијалогу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини. Дуже од шест година био је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Рођен је у Београду, као дијете Сава и мајке Јасне (рођ. Пашић) која је Јеврејка по мајци. Отац његове мајке Најдан Пашић био је познати српски и југословенски професор, друштвени и политички теоретичар, један од оснивача Факултета политичких наука Универзитета у Београду и познатог недјељника НИН. Стриц Најдана Пашића био је Никола Пашић, који заузима једно од најзначајнијих мјеста у савременој политичкој историји Балкана.

По завршетку основне школе Владислав Рибникар (1990—1998), Ђурић је наставио школовање у Првој београдској гимназији (1998—2002). Студије права уписао је 2002. године на Правном факултету које је касније наставио на Правном факултету за правосуђе и привреду у Новом Саду који је и завршио. Активно је био укључен у рад студентских организација на факултету, гдје је организовао и водио јавне панел дискусије: „Косово и Метохија као глобални проблем“, која је окупила професоре и студенте из више од 40 земаља (2007), „Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ - правне дилеме“, у којој су учествовали бројни професори, експерти и доносиоци одлука, укључујући министре у влади и тадашњег премијера (2008) и друге јавне дискусије. Био је учесник и освајач награда на традиционалном дебатном такмичењу у организацији Правног факултета. Заузео је прво мјесто у тиму Правног факултета као „Заступник државе пред Међународним судом правде“ у познатом Филип Ц. Џесап Међународном такмичењу-симулацији рада међународног јавног суда 2006. године. Студије права је завршио на Факултету за правосуђе и привреду 2010. године. Од 2014. године похађа Мастер академске студије политикологије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Ђурићу је српски матерњи језик, течно говори енглески, добро се служи хебрејским и има основно знање француског језика.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: