Aktuelni ambasador Srbije u SAD-u

Marko Đurić predložen za ministra spoljnih poslova Srbije

  • Izvor: ATV
  • 30.04.2024. 11:20

Aktuelni ambasador Srbije u SAD-u Marko Đurić predložen je za ministra spoljnih poslova, gdje će zamijeniti Ivicu Dačića.

Đurić je bio savjetnik predsjednika Republike Srbije za spoljne poslove od 2012. do 2014. godine.

Bio je šef pregovaračkog tima Srbije za poglavlje 35 u procesu pregovora o pridruživanju Srbije ЕU.

Od 2012. godine do 2020. godine bio je šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini. Duže od šest godina bio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Rođen je u Beogradu, kao dijete Sava i majke Jasne (rođ. Pašić) koja je Jevrejka po majci. Otac njegove majke Najdan Pašić bio je poznati srpski i jugoslovenski profesor, društveni i politički teoretičar, jedan od osnivača Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i poznatog nedjeljnika NIN. Stric Najdana Pašića bio je Nikola Pašić, koji zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u savremenoj političkoj istoriji Balkana.

Po završetku osnovne škole Vladislav Ribnikar (1990—1998), Đurić je nastavio školovanje u Prvoj beogradskoj gimnaziji (1998—2002). Studije prava upisao je 2002. godine na Pravnom fakultetu koje je kasnije nastavio na Pravnom fakultetu za pravosuđe i privredu u Novom Sadu koji je i završio. Aktivno je bio uključen u rad studentskih organizacija na fakultetu, gdje je organizovao i vodio javne panel diskusije: „Kosovo i Metohija kao globalni problem“, koja je okupila profesore i studente iz više od 40 zemalja (2007), „Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa ЕU - pravne dileme“, u kojoj su učestvovali brojni profesori, eksperti i donosioci odluka, uključujući ministre u vladi i tadašnjeg premijera (2008) i druge javne diskusije. Bio je učesnik i osvajač nagrada na tradicionalnom debatnom takmičenju u organizaciji Pravnog fakulteta. Zauzeo je prvo mjesto u timu Pravnog fakulteta kao „Zastupnik države pred Međunarodnim sudom pravde“ u poznatom Filip C. Džesap Međunarodnom takmičenju-simulaciji rada međunarodnog javnog suda 2006. godine. Studije prava je završio na Fakultetu za pravosuđe i privredu 2010. godine. Od 2014. godine pohađa Master akademske studije politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Đuriću je srpski maternji jezik, tečno govori engleski, dobro se služi hebrejskim i ima osnovno znanje francuskog jezika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: