Београд

Манифестација "Јединство и снага - Србија", слога кључна за опстанак Срба

  • Извор: СРНА
  • 31.08.2024. 13:12

У Београду је данас, уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и његову поруку да је јединство кључно за опстанак српског народа ма гд‌је живио, почео скуп српске дијаспоре и Срба у региону "Јединство и снага - Србија", којем присуствују и представници Републике Српске.

"Да се сабирамо и овде и на другим местима, да тежимо да будемо једно, да ширимо хоризонте, да постоји свест да је Црква темељна вредност на којој почива наше друштво", поручио је патријарх српски, чији је благослов присутнима пренио владика новобрдски и викар Његове светости Иларион.

На скупу, којем присуствују и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и шеф Представништва Српске у Аустрији Младен Филиповић, на потребу свесрпског јединства указао је и премијер Србије Милош Вучевић, који је формално отворио скуп у Дому Народне скупштине.

"Насушно нам је потребно јединство, да се излечимо од малигнитета подела и различитости", рекао је Вучевић.

Он је указао на то да су српску неслогу непријатељи вијековима користили против Срба.

Он је нагласио да је потребно да Срби знају ко су и да су јединствени да би одољели свим притисцима оних који су били агресори и над српским народом чинили геноцид, а Србе називају агресорима.

"Да нас не разроде, да нас не учине скуповима појединаца", поручио је Вучевић.

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић захвалио је онима који су прешли и 10.000 километара да би данас били у Београду, нагласивши да им неће пожељети класичну добродошлицу јер су они овд‌је домаћини, јер је Србија и њихова кућа.

Он је рекао да се заједнички наставља изградња снажне Србије и да се Србија нада њиховом повратку, не само кроз улагања и ресурсе.

"Вјерујем да је будућност Србије свјетла. У нашем јединству лежи снага Србије", нагласио је Милићевић.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин рекао је да од присутних на овом скупу тражи само једно - да буду Срби, да свједоче истину о свом народу и исто то уче и своју д‌јецу.

Вулин је нагласио да српски свијет чини скуп вриједности.

Дводневни скуп "Јединство и снага – Србија" почео је химном "Боже правде" коју је извела д‌јевојчица са Косова Павлина Радовановић, као и нумеру "Ово је Србија".

Представљен је и спот манифестације у којем је направљена сублимација свега што Србија јесте, што је била и шта планира да постане.

Манифестација под слоганом "Јединство и снага – Србија" биће одржана данас и сутра у Београду, а очекују се представници Срба из земаља региона, али и 250 удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм свијета. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 По свијету са Робертом Дацешином

    По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.