Beograd

Manifestacija "Jedinstvo i snaga - Srbija", sloga ključna za opstanak Srba

  • Izvor: SRNA
  • 31.08.2024. 13:12

U Beogradu je danas, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i njegovu poruku da je jedinstvo ključno za opstanak srpskog naroda ma gd‌je živio, počeo skup srpske dijaspore i Srba u regionu "Jedinstvo i snaga - Srbija", kojem prisustvuju i predstavnici Republike Srpske.

"Da se sabiramo i ovde i na drugim mestima, da težimo da budemo jedno, da širimo horizonte, da postoji svest da je Crkva temeljna vrednost na kojoj počiva naše društvo", poručio je patrijarh srpski, čiji je blagoslov prisutnima prenio vladika novobrdski i vikar Njegove svetosti Ilarion.

Na skupu, kojem prisustvuju i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i šef Predstavništva Srpske u Austriji Mladen Filipović, na potrebu svesrpskog jedinstva ukazao je i premijer Srbije Miloš Vučević, koji je formalno otvorio skup u Domu Narodne skupštine.

"Nasušno nam je potrebno jedinstvo, da se izlečimo od maligniteta podela i različitosti", rekao je Vučević.

On je ukazao na to da su srpsku neslogu neprijatelji vijekovima koristili protiv Srba.

On je naglasio da je potrebno da Srbi znaju ko su i da su jedinstveni da bi odoljeli svim pritiscima onih koji su bili agresori i nad srpskim narodom činili genocid, a Srbe nazivaju agresorima.

"Da nas ne razrode, da nas ne učine skupovima pojedinaca", poručio je Vučević.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević zahvalio je onima koji su prešli i 10.000 kilometara da bi danas bili u Beogradu, naglasivši da im neće poželjeti klasičnu dobrodošlicu jer su oni ovd‌je domaćini, jer je Srbija i njihova kuća.

On je rekao da se zajednički nastavlja izgradnja snažne Srbije i da se Srbija nada njihovom povratku, ne samo kroz ulaganja i resurse.

"Vjerujem da je budućnost Srbije svjetla. U našem jedinstvu leži snaga Srbije", naglasio je Milićević.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da od prisutnih na ovom skupu traži samo jedno - da budu Srbi, da svjedoče istinu o svom narodu i isto to uče i svoju d‌jecu.

Vulin je naglasio da srpski svijet čini skup vrijednosti.

Dvodnevni skup "Jedinstvo i snaga – Srbija" počeo je himnom "Bože pravde" koju je izvela d‌jevojčica sa Kosova Pavlina Radovanović, kao i numeru "Ovo je Srbija".

Predstavljen je i spot manifestacije u kojem je napravljena sublimacija svega što Srbija jeste, što je bila i šta planira da postane.

Manifestacija pod sloganom "Jedinstvo i snaga – Srbija" biće održana danas i sutra u Beogradu, a očekuju se predstavnici Srba iz zemalja regiona, ali i 250 udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom svijeta. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.