Одговор

КФОР одбацио Куртијев захтјев за враћање зоне безбједности дуж административне линије

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2024. 18:43

Мисија Кфора у Приштини одбацила је захтјев премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија за враћање копнене и ваздушне зоне безбједности дуж административне линије између централне Србије и Косова и Метохије.

Курти је захтјев за враћање копнене и ваздушне зоне безбједности дуж административне линије између централне Србије и Косова и Метохије, у ширини од пет, односно 25 километара, изнио посљедњих дана, оптуживши власт у Београду да је за двије године четири пута довела своју војску близу те линије и да присуством својих трупа наводно диже тензије и представља безбједносну предњу.

У одговору Кфора приштинским медијима наводи се да је копнена и ваздушна зона безбједности потпуно релаксирана 2015. године.

Истичући да поступају у складу са Резолуцијом 1244, из мисије Кфора наводе да је начин на који сада дјелују исправан и да нема мјеста за промене.

Хитно се се огласило Министарство одбране Србије о војсци на административној линији

Хитно се се огласило Министарство одбране Србије о војсци на административној линији

"Копнена и ваздушна зона безбедности, успостављена Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војнотехничким споразумом из 1999. године, потпуно је релаксирана 2015. године. Кфор има видљиво и флексибилно присуство и пажљиво прати ситуацију. Настављамо да испуњавамо свој мандат УН – на основу Резолуције Савета безбедности 1244 из 1999. – доприносећи безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову, у свако време и на непристрасан начин", истичу из Кфора.

Из ове мисије подсјећају да Кфор делује као трећи безбједносни систем, у блиској сарадњи са полицијом и Мисијом владавине права ЕУ (Еулекс).

"Командант Кфора остаје у блиском контакту са свим својим главним колегама, укључујући представнике безбедносних организација Косова и начелника Заједничког штаба Оружаних снага Србије. То је кључ за гарантовање стабилне безбедности на целом Косову и за одржавање регионалне стабилности", саопштио је Кфор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.