Odgovor

KFOR odbacio Kurtijev zahtjev za vraćanje zone bezbjednosti duž administrativne linije

  • Izvor: SRNA
  • 13.10.2024. 18:43

Misija Kfora u Prištini odbacila je zahtjev premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija za vraćanje kopnene i vazdušne zone bezbjednosti duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Kurti je zahtjev za vraćanje kopnene i vazdušne zone bezbjednosti duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije, u širini od pet, odnosno 25 kilometara, iznio posljednjih dana, optuživši vlast u Beogradu da je za dvije godine četiri puta dovela svoju vojsku blizu te linije i da prisustvom svojih trupa navodno diže tenzije i predstavlja bezbjednosnu prednju.

U odgovoru Kfora prištinskim medijima navodi se da je kopnena i vazdušna zona bezbjednosti potpuno relaksirana 2015. godine.

Ističući da postupaju u skladu sa Rezolucijom 1244, iz misije Kfora navode da je način na koji sada djeluju ispravan i da nema mjesta za promene.

Hitno se se oglasilo Ministarstvo odbrane Srbije o vojsci na administrativnoj liniji

Hitno se se oglasilo Ministarstvo odbrane Srbije o vojsci na administrativnoj liniji

"Kopnena i vazdušna zona bezbednosti, uspostavljena Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkim sporazumom iz 1999. godine, potpuno je relaksirana 2015. godine. Kfor ima vidljivo i fleksibilno prisustvo i pažljivo prati situaciju. Nastavljamo da ispunjavamo svoj mandat UN – na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. – doprinoseći bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u svako vreme i na nepristrasan način", ističu iz Kfora.

Iz ove misije podsjećaju da Kfor deluje kao treći bezbjednosni sistem, u bliskoj saradnji sa policijom i Misijom vladavine prava ЕU (Еuleks).

"Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija Kosova i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Srbije. To je ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na celom Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti", saopštio je Kfor.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.