Након Куртијевих навода

Хитно се се огласило Министарство одбране Србије о војсци на административној линији

  • Извор: Агенције
  • 13.10.2024. 15:14

Министарство одбране Републике Србије издало је саопштење поводом изјава Аљбина Куртија о кретању српске војске дуж административне линије.

"Поводом навода премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија о кретању снага Војске Србије у близини административне линије са Аутономном покрајином Косовом и Метохијом, истичемо да је ријеч о наставку кампање дезинформација усмјерених против Војске Србије и снага безбедности Републике Србије.

У објави на друштвеним медијима виде се припадници Војске Србије у Копненој зони безбједности који извршавају редовне задатке на обезбјеђењу административне линије и контроли Копнене зоне безбједности, у складу с Војно-техничким и свим другим потписаним споразумима“, саопштено је.

Наводне безбједносне снаге које Курти помиње у медијима, које су дошле у контакт са припадницима Војске Србије на поменутој локацији, су у ствари шверцери бесправно посјечене шуме са територије централне Србије, што је иначе постао уносан илегалан посао, напомињу из Министарства одбране.

Додају да су јуче органи обезбјеђења административне линије својим активностима пресјекли илегалне активности пребацивања дрвне грађе на територију АП КиМ, при чему су шумокрадице побјегле на простор АП КиМ, а затечена покретна средства која су користили за ову криминалну активност су предата припадницима МУП.

„Ширење обмана и дезинформација, које су много пута до сада разоткривене као најобичније лажи, дио су шире кампање привремених институција самоуправе у Приштини која за циљ има подизање тензија, обмањивање јавности, стварање неподношљивих услова за живот Срба на АП Косову и Метохији и избјегавање међународно прихваћених обавеза.

У обезбјеђењу административне линије према АП Косову и Метохији нема места за тзв. косовску полицију или тзв. косовске безбједносне снаге, будући да Резолуција 1244 Савјета безбједности Уједињених нација и Војно-технички споразум не препознају друге субјекте сем међународног цивилног и безбједносног присуства у Покрајини и снага безбједности Републике Србије. У том смислу, наводи да тзв. косовске власти блиско прате ситуацију у случају некаквих активности снага Републике Србије у КЗБ и дуж административне линије немају упориште у реалности и показују потпуно игнорисање договорених споразума“, истачу из МО Србије.

Правовременим и свеобухватним припремама, правилном организацијом снага и предузимањем адекватних тактичких радњи и поступака, Војска Србије обезбјеђује административну линију, врши контролу, спречава илегалне преласке административне линије, појединачне и групне екстремистичке активности и дјеловање организованог криминала између осталог и илегалне сјече шуме у Копненој зони безбједности и наставиће да буде фактор мира и стабилности, што се не може рећи за Привремене институције самоуправе у Приштини, наводи се у саопштењу војске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.