Саопштење

Епархија: Оскрнављени гробови показатељ стања у ком су Срби и СПЦ на Космету

  • Извор: Агенције
  • 25.10.2023. 16:43

Епархија рашко-призренска оштро је осудила скрнављење старог српског православног гробља у Косовској Митровици, истичући да слике костију и надгробних споменика преко којих без икаквог страха прелазе камиони ради изградње пута, употпуњују општу слику стања у ком се налате српски народ и Српска православна црква.

- Подсјећамо да некажњено скрнављење гробова православних вјерника на Косову траје интензивно последњих 24 године - саопштили су из Епархије рашко-призренске гдје су, како су истакли, са запрепашћењем примили вијест да је прекопано српско гробље како би се омогућило да прођу камиони до имања Албанца чија се кућа реновира.

Из Епархије рашко-призренске су саопштили да је ријеч о старом гробљу у Косовској Митровици, већински српској општини гдје општинску власт од маја ове године држе косовски Албанци.

Багером заорано православно гробље у Сјеверној Митровици, кости разбацане поред пута

Багером заорано православно гробље у Сјеверној Митровици, кости разбацане поред пута

У саопштењу истичу да овај пут није само ријеч о урбаном подручју, већ су и грађевинска фирма и лице које их је ангажовало без икаквог страха од посљедица изводили радове преко гробља, не осврћући се чак ни на људске кости које су машине ископавале из земље.

Слике оскрнављених гробова нису одговорност само појединаца, кажу у Епархији и додају да приштинске институције својим понашањем заправо подстичу овакве радикалне елементе.

Из Епархије истичу да изостанак јасне и недвосмислене осуде у друштву шаље поруку да је такво понашање прихватљиво или чак и пожељно због чега је и дошло до погоршања међуетничких односа на Косову и Метохији, посебно посљедњих година.

Све то се дешава, напомињу из Епархије, у вријеме када је за један дан протјеран игуман манастира Девина Вода и када приштински министри по ко зна који пут понављају доказано лажне оптужбе на рачун Цркве.

- Овакво понашање јасно показује да је ријеч о намјерној криминализацији и протеривању Срба и Српске православне цркве и затирању трагова њиховог вјековног постојања на овим просторима - наводе из Епархије.

Пратите нас и путем Вибера