Saopštenje

Еparhija: Oskrnavljeni grobovi pokazatelj stanja u kom su Srbi i SPC na Kosmetu

  • Izvor: Agencije
  • 25.10.2023. 16:43

Еparhija raško-prizrenska oštro je osudila skrnavljenje starog srpskog pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici, ističući da slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjuju opštu sliku stanja u kom se nalate srpski narod i Srpska pravoslavna crkva.

- Podsjećamo da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vjernika na Kosovu traje intenzivno poslednjih 24 godine - saopštili su iz Еparhije raško-prizrenske gdje su, kako su istakli, sa zaprepašćenjem primili vijest da je prekopano srpsko groblje kako bi se omogućilo da prođu kamioni do imanja Albanca čija se kuća renovira.

Iz Еparhije raško-prizrenske su saopštili da je riječ o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gdje opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci.

Bagerom zaorano pravoslavno groblje u Sjevernoj Mitrovici, kosti razbacane pored puta

Bagerom zaorano pravoslavno groblje u Sjevernoj Mitrovici, kosti razbacane pored puta

U saopštenju ističu da ovaj put nije samo riječ o urbanom području, već su i građevinska firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posljedica izvodili radove preko groblja, ne osvrćući se čak ni na ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje.

Slike oskrnavljenih grobova nisu odgovornost samo pojedinaca, kažu u Еparhiji i dodaju da prištinske institucije svojim ponašanjem zapravo podstiču ovakve radikalne elemente.

Iz Еparhije ističu da izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo ili čak i poželjno zbog čega je i došlo do pogoršanja međuetničkih odnosa na Kosovu i Metohiji, posebno posljednjih godina.

Sve to se dešava, napominju iz Еparhije, u vrijeme kada je za jedan dan protjeran iguman manastira Devina Voda i kada prištinski ministri po ko zna koji put ponavljaju dokazano lažne optužbe na račun Crkve.

- Ovakvo ponašanje jasno pokazuje da je riječ o namjernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i Srpske pravoslavne crkve i zatiranju tragova njihovog vjekovnog postojanja na ovim prostorima - navode iz Еparhije.

Pratite nas i putem Vibera