Предсједник Скупштине Србије

Брнабић: Декларација историјски документ за српски народ

  • Извор: Агенције
  • 01.08.2024. 10:05

Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Декларацији о заштити права и заједничкој будућности српског народа, коју је парламент усвојио у сриједу, представља историјски документ за српски народ.

Брнабић је за ТВ Пинк нагласила да се декларација бави свим оним питањима која су важна за српски народ ма гдје они живе, за очување културе, језика, ћириличког писма, као и права српског народа.

"То је један историјски документ зато што је то прва декларација тог типа и говори о свим оним стварима које ми треба да урадимо за нас, а не против неког", рекла је она.

Скупштина Србије усвојила Декларацију о заштити права и будућности српског народа

Скупштина Србије усвојила Декларацију о заштити права и будућности српског народа

Брнабић је нагласила да документ представља и брану од насилне асимилације српског народа која је постојала и постоји, али говори и о насушној потреби за миром и за стабилношћу, коју имамо као народ, али и читав регион и сви они који живе у овом региону.

"Сасвим је очигледно када прочитате ту декларацију да она позива на мир и стабилност и на поштовање других, такође и на поштовање, на пијетет према свим жртвама ратова током деведесетих, свим жртвама", истакла је Брнабић.

Зворничани више не морају да ваде увјерење о мјесту пребивалишта

Зворничани више не морају да ваде увјерење о мјесту пребивалишта

Према њеним ријечима, неко ће за 30 или 50 година гледати ко је инсистирао да се Декларација усвоји и оцијенила да је опозиција, која није подржала декларацију, пропустила шансу.

"Мислим да је од стране опозиције опет пропуштена шанса и жао ми је што опозиција гледа на све као на дневну политичку борбу. Ствари које се данас дешавају нису дневна политичка борба. То су ствари које ће одлучивати курс Србије, и опстанак нашег народа, писма, културе у деценијама које тек долазе", рекла је она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: