Симптоми тровања овом супстанцом обично се јављају неколико сати након што се поједе контаминирана храна.
Деветоро одраслих чланова једне породице из кинеског града Ђиси преминуло је након што је појело нудле, које су биле остављене у замрзивачу.
Седморо чланова преминуло је 10. октобра, пет дана након што је јело чувену кинеску посластицу "Суантангзи" из домаће кухиње, двоје њих преминуло је касније. А последња је умрла жена по имену Ли, њена смрт забиљежена је у понедјељак, пише "Дејли стар", док "Мирор" преноси да су кобне нудле биле замрзнуте годину дана.
Срећом, троје дјеце из породице није јело супу са нудлама јер им се није допао њен укус.
Јело је било направљено од ферментисаног кукурузног брашна, а кобна у њему била је бонгкрек киселина.
Директор за сигурност хране из Ценатар за контролу и превенцију болести за провинцију Хејлунгђанг, где се налази град Ђиси, Гао Феј рекао је за "Чајна Њут Сервс" да је тровање овом киселином најчешће фатално, пише Србија данас.
Симптоми тровања бонгкрек киселином обично се јављају неколико сати након што се поједе контаминирана храна, а у њих спадају болови у стомаку, знојење и могућа кома. Смрт може да услиједи у року од 24 сата.
"Тровање може да нанесе обиљну штету многим људским органима, укључујући јетру, бубреге, срце и мозак", рекао је Гао Феј и додао да не постоји противотров као и да је стопа смртности од 40 до 100 одсто.
Напоменуо је и да је киселина отпорна на кување на високим температурама.
Ова врста киселине налази се и у ферментисаном кокосу, због чега је индонезијско јело "темпе бонгкрек" већ дуже време забрањено (такође, повучено је и јело "дјенкол беанс").
У Индонезији је од 1951. до 1975. сваке године забиљежено 288 тровања бонгкрек киселином и 34 смртна случаја изазваних њоме.