Predsjednik Skupštine Srbije

Brnabić: Deklaracija istorijski dokument za srpski narod

  • Izvor: Agencije
  • 01.08.2024. 10:05

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Deklaraciji o zaštiti prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju je parlament usvojio u srijedu, predstavlja istorijski dokument za srpski narod.

Brnabić je za TV Pink naglasila da se deklaracija bavi svim onim pitanjima koja su važna za srpski narod ma gdje oni žive, za očuvanje kulture, jezika, ćiriličkog pisma, kao i prava srpskog naroda.

"To je jedan istorijski dokument zato što je to prva deklaracija tog tipa i govori o svim onim stvarima koje mi treba da uradimo za nas, a ne protiv nekog", rekla je ona.

Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o zaštiti prava i budućnosti srpskog naroda

Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o zaštiti prava i budućnosti srpskog naroda

Brnabić je naglasila da dokument predstavlja i branu od nasilne asimilacije srpskog naroda koja je postojala i postoji, ali govori i o nasušnoj potrebi za mirom i za stabilnošću, koju imamo kao narod, ali i čitav region i svi oni koji žive u ovom regionu.

"Sasvim je očigledno kada pročitate tu deklaraciju da ona poziva na mir i stabilnost i na poštovanje drugih, takođe i na poštovanje, na pijetet prema svim žrtvama ratova tokom devedesetih, svim žrtvama", istakla je Brnabić.

Zvorničani više ne moraju da vade uvjerenje o mjestu prebivališta

Zvorničani više ne moraju da vade uvjerenje o mjestu prebivališta

Prema njenim riječima, neko će za 30 ili 50 godina gledati ko je insistirao da se Deklaracija usvoji i ocijenila da je opozicija, koja nije podržala deklaraciju, propustila šansu.

"Mislim da je od strane opozicije opet propuštena šansa i žao mi je što opozicija gleda na sve kao na dnevnu političku borbu. Stvari koje se danas dešavaju nisu dnevna politička borba. To su stvari koje će odlučivati kurs Srbije, i opstanak našeg naroda, pisma, kulture u decenijama koje tek dolaze", rekla je ona.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: