Ево колико ће трајати

Војни рок обавезан у Хрватској од 2025. године

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 16.08.2024. 10:10

Потпредсједник Владе Хрватске и министар одбране Иван Анушић изјавио је да ће војни рок, који се у овој земљи враћа као обавеза од 1. јануара наредне године, трајати два мјесеца.

"Војни рок ће трајати два мјесеца, почиње од 1. јануара 2025. године и једноставно све што смо комуницирали с јавности настављамо даље да радимо. Повећали смо плате војницима, подофицирима и официрима, њихова материјална права, не само кроз лични доходак него и кроз дневнице и све на шта имају право", рекао је Анушић за хрватски РТЛ.

Два снажна земљотреса погодила Тајван, пристижу снимци

Два снажна земљотреса погодила Тајван, пристижу снимци

Хрватска је 2008. привремено суспендовала обавезно служење војног рока и од тада је добровољно. Међутим, након све већих тензија у свијету Хрватска је почела да разматра повратак обавезног служења војног рока, преноси Тан‌југ.

На тему ребаланса државног буџета, Анушић је објаснио да опремају и модернизирају Оружане снаге, устројавају их како се очекује и како је договорено са савезницима у НАТО-у.

"Мислим да ћемо имати пуно бољу, јачу и квалитетнију слику Оружаних снага него до сада. С министром финансија разговарали смо и дошли до закључка да у модернизацији и опремању Оружаних снага нема простора за штедњу. То је став Владе и политике, јер околности у којима се налазимо безбједносно не дозвољавају штедњу", закључио је Анушић, преноси загребачки Јутарњи лист.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (Р) (12+)

    ''Серија: Ред Рок (Р) (12+)

  • 12:45 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица