Еvo koliko će trajati

Vojni rok obavezan u Hrvatskoj od 2025. godine

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 16.08.2024. 10:10

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je da će vojni rok, koji se u ovoj zemlji vraća kao obaveza od 1. januara naredne godine, trajati dva mjeseca.

"Vojni rok će trajati dva mjeseca, počinje od 1. januara 2025. godine i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje da radimo. Povećali smo plate vojnicima, podoficirima i oficirima, njihova materijalna prava, ne samo kroz lični dohodak nego i kroz dnevnice i sve na šta imaju pravo", rekao je Anušić za hrvatski RTL.

Dva snažna zemljotresa pogodila Tajvan, pristižu snimci

Dva snažna zemljotresa pogodila Tajvan, pristižu snimci

Hrvatska je 2008. privremeno suspendovala obavezno služenje vojnog roka i od tada je dobrovoljno. Međutim, nakon sve većih tenzija u svijetu Hrvatska je počela da razmatra povratak obaveznog služenja vojnog roka, prenosi Tan‌jug.

Na temu rebalansa državnog budžeta, Anušić je objasnio da opremaju i moderniziraju Oružane snage, ustrojavaju ih kako se očekuje i kako je dogovoreno sa saveznicima u NATO-u.

"Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. S ministrom finansija razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju. To je stav Vlade i politike, jer okolnosti u kojima se nalazimo bezbjednosno ne dozvoljavaju štednju", zaključio je Anušić, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (R) (12+)

    ''Serija: Red Rok (R) (12+)

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica