"Грађане Српске да вјерују својој Републици"

Вишковић: Константним понављањем лажи америчка Амбасада жели да унесе панику

  • 20.08.2024. 20:50

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да циљ саопштења америчке Амбасаде у БиХ о наводној финансијској несолвентности Републике Српске није брига за грађане већ уношење панике константним понављањем лажи.

"Имате ону нашу народну изреку да када хиљаду пута поновите лаж она постаје истина. Они управо иду на ту варијанту – лаж, лаж, лаж, да би код наших грађана изазвали управо тај ефекат па да кажу да нешто овдје није у реду", истакао је Вишковић.

Он је апеловао на грађане Српске да вјерују својој Републици, институцијама и људима који су на челу институција.

Вишковић је рекао да је данас исплаћено три милиона КМ подстицаја за млијеко мљекарима у Српској, додајући да се те обавезе редовно исплаћују.

"Прије пар дана је била информација да борачким категоријама касне социјална давања што апсолутно није тачно. И то смо исплатили на вријеме, 15. августа. То радимо до 15. у мјесецу свих ових година. Данас је кренула исплата плата у јавном сектору. Запослени у Министарству унутрашњих послова данас су примили лична примања, јер ми имамо ходограм исплата који не мијењамо", појаснио је Вишковић.

Коментаришући наводе појединих опозиционих политичара и неких медија да Република Српска губи своје надлежности давањем сагласности Владе на европски број 112 за рад хитних служби, он је рекао да надлежности Српске апсолутно нису угрожене потенцијалним увођењем тог броја.

"И ово је та прича, тог пакета и атаковања на Републику Српску. Није више важно шта је тачно, шта није, шта је истина, шта је лаж. Важно је да упорно понављате све те лаже. Овдје је ријеч о сагласности Владе на Нацрт измјена и допуна закона о комуникацијама на нивоу БиХ. То доноси Парламентарна скупштина БиХ, то доноси Дом народа БиХ, Савјет министара и тако даље. Овдје је Влада само дала потенцијално своје мишљење. Тако да ово није коначно рјешење. Ријеч је о нацрту закона", рекао је Вишковић за РТРС.

Он је навео да се харанга у вези с тим покреће управо јер је Република Српска и у овом случају испала побједник у преговарачком поступку.

"Све примједбе које су долазиле из Српске су уважене и Влада је рекла, пошто су наше примједбе уважене, да смо сагласни да то иде у парламентарну процедуру. О томе ће бити информисани и наши министри у Савјету министара, наши посланици у Парламентарној скупштини и Представничком дому. Ако се било шта покуша измијенити у том ходограму они ће реаговати", нагласио је Вишковић.

Он је истакао да и даље остају на простору Републике Српске наши бројеви 122 - полиција 123 – ватрогасци, те 124 – хитна помоћ.

Вишковић: Европски број у погледу рада хитних служби 112 није јединствени централни број

Вишковић: Европски број у погледу рада хитних служби 112 није јединствени централни број

"Овдје је само у питању што се тражи да се уведе европски број 112 који је свугдје у Европи за те хитне службе и овим се не ремети ништа што већ постоји у Републици Српској. Уважавају се уставне надлежности, телекомуникације су на простору ентитета, хитне службе су на простору ентитета. Неко ко долази из Европе, он не зна за ове наше бројеве различите, он хоће да окрене један број у случају несреће или у случају потребе. Телекомуникациони оператери у БиХ ће путем базних станица тачно да лоцирају позив и неће се моћи десити злоупотреба да неко сада из Бугојна окрене Приједор и тако даље, него на основу базне станице ће се знати одакле долази позив и аутоматски ће бити распоређен у наш центар који се налази у Приједору", објаснио је Вишковић.

Он је додао да остаје пет центара за хитне случајеве широм Републике Српске, да нема преноса никаквих надлежности, те да ингеренције хитних служби, полиције, ватрогасаца и здравствених хитних служби остају у надлежности Републике Српске.

"Ови што нападају жељели би да нисмо ово на неки начин усагласили, да нису уважене наше примједбе и да можда, не дај Боже, сутра тај Кристијан Шмит кога ми из Српске не признајемо наметне тај закон. Онда би се можда десило да имамо пренос надлежности. У овом случају нити је Вишковић издајник, нити је Милорад Додик издајник, нити смо било шта урадили на штету Републике Српске, него смо напротив изашли као побједници у преговарачком поступку и све што је тражила Република Српска је уважено у овом нацрту. Наши људи ће пратити реализацију овог закона и било какав покушај преноса надлежности ће бити спријечен", рекао је Вишковић.

Он је поновио да то није никакав јединствени број, већ је ријеч о европском броју, а бројеви Српске остају.

"Наши грађани кад требају помоћ добиће је на бројеве на које већ данас добијају ту врсту помоћи", навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да се инвестиције у Републици Српској настављају и поред притисака на инвеститоре да не улажу у Српску.

Вишковић: Пријетећа порука - притисак који треба изазвати панику; Грађани да вјерују институцијама

Вишковић: Пријетећа порука - притисак који треба изазвати панику; Грађани да вјерују институцијама

Он је рекао да се у Српској граде болнице, ауто-путеви, електране, те да је у овом моменту обим инвестиција највећи од када Српска постоји.

"Могу да нас воле или не воле, да нас хвале или куде, али то је истина. То је тачно", нагласио је Вишковић.

Он је додао да је ово турбулентно вријеме у којем се многе ствари мијењају у глобалним оквирима.

"Будимо паметни, преживимо ово вријеме и дочекајмо најбољи момент за остваривање сви наших права и слобода које желимо за Републику Српску", поручио је Вишковић, а преноси Срна.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.