Измјена Закона о странцима

Велика промјена у Словенији, од сада се мора полагати језик

  • Извор: Курир
  • 03.10.2024. 19:56

Република Словенија уводи измјене услова познавања словеначког језика у поступцима продужења дозволе за привремени боравак због спајања породице за чланове породице држављана трећих земаља. Услов за познавање словеначком језика није био потребно испунити до 30. априла 2024. године.

Подсјећамо, 16. новембра 2023. године на снагу је ступила измјена Закона о странцима. Измјене и допуне закона односе се само на процедуре за продужење дозволе за привремени боравак због спајања породице за чланове породица држављана трећих земаља (БиХ, Србија, Црна Гора, Сјеверна Македонија и друге земље изван ЕУ).

Нова драма на небу изнад Подгорице, авион није могао да слети на аеродром

Нова драма на небу изнад Подгорице, авион није могао да слети на аеродром

Нема промјена за добијање сталне боравишне дозволе, а и даље је обавеза полагање испита нивоа А2 , како је утврђено претходном измјеном Закона о странцима из априла 2023. (ЗТуј-2Г).

Степен познавања словенског језика

Услов за познавање словеначког језика на почетном нивоу А1, који је уведен у априлу 2023. године са ЗТуј-2Г, замјењује се знањем на нивоу егзистенције.

Шта се ради у Градској управи? Просторије претворили у изборни штаб ПДП-а, раднике пуштају раније како не би створили гужве

Шта се ради у Градској управи? Просторије претворили у изборни штаб ПДП-а, раднике пуштају раније како не би створили гужве

Ниво познавања језика је ниво знања словеначког језика који омогућава основну комуникацију на словеначком језику, ограничену на једноставне, предвидљиве, свакодневне ситуације у којима је изражавање рутинско и понављајуће. Странац ће касније моћи да унапреди свој ниво знања захтевнијим курсевима и у оквиру даљих програма интеграције.

Образовни програм

Критеријуме за нови програм образовања на егзистенцијалном нивоу, укључујући стандарде знања, који се провјеравају обавезном провјером знања словеначког језика на овом нивоу, утврдиће министар надлежан за послове образовања.

Постојање је основни ниво комуникације који није сертификован, а носиоци програма неформалног образовања одраслих припремају курсеве, а потом и провјеру знања према смјерницама Министарства просвјете.

Мајка проглашена кривом за убиство своја четири сина: Дјеца страдала у пожару, она отишла у куповину

Мајка проглашена кривом за убиство своја четири сина: Дјеца страдала у пожару, она отишла у куповину

Курсеве и обавезне провјере знања словеначког језика на нивоу познавања моћи ће проводити образовне установе или организације које проводе или јавно важеће образовне програме за одрасле или неформалне образовне програме за одрасле за учење словеначког језика. Сваки странац који има право да учествује у овим програмима имаће право и на једнократну бесплатну провјеру знања словеначког језика.

Распоред имплементације

Одгађамо постепено увођење услова познавања словеначког језика у поступцима за продужење боравишне дозволе због спајања породице, који је у априлу 2023. године одредио ЗТуј-2Г.

Иран објавио видео снимак - Овако су ударили на Израел

Иран објавио видео снимак - Овако су ударили на Израел

Распоред степена на снагу услова за познавање словеначког језика на нивоу егзистенције је следећи:

  • за пријаве које су се подносиле до 30. априла 2024. године, испит знања словеначког језика на нивоу егзистенције није био услов за продужење дозволе за привремени боравак због спајања породице,
  • за пријаве поднесене од 1. маја до 31. октобра 2024. године пунољетни члан породице у поступку продужења дозволе за привремени боравак због спајања породице мора доставити и потврду о упису у неформални образовни програм за одрасле за учење словеначког језика или увјерење о упису у јавно важећи образовни програм за одрасле на основу којег се не стиче јавно важеће образовање. Међутим, странац не мора доставити потврду о упису на курс ако приложи потврду о успјешно положеном испиту из словеначког језика најмање на улазном нивоу,
  • за захтјеве који се подносе од 01. новембра 2024. године, странац у поступку продужења дозволе за привремени боравак због спајања породице мора доставити потврду о положеном испиту из словеначког језика за егзистенцију.

Дакле, од 01. новембра 2024. године обавезно је полагање словеначког језика на нивоу А1 како бисте извршили спајање породице или продужили привремени боравак у Словенији.

Излила се Сава у Загребу

Излила се Сава у Загребу

Подсјећамо, за стални боравак у Републици Словенији обавезно је приложити положени језик на нивоу А2.

(ГП Маљевац)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм