Izmjena Zakona o strancima

Velika promjena u Sloveniji, od sada se mora polagati jezik

  • Izvor: Kurir
  • 03.10.2024. 19:56

Republika Slovenija uvodi izmjene uslova poznavanja slovenačkog jezika u postupcima produženja dozvole za privremeni boravak zbog spajanja porodice za članove porodice državljana trećih zemalja. Uslov za poznavanje slovenačkom jezika nije bio potrebno ispuniti do 30. aprila 2024. godine.

Podsjećamo, 16. novembra 2023. godine na snagu je stupila izmjena Zakona o strancima. Izmjene i dopune zakona odnose se samo na procedure za produženje dozvole za privremeni boravak zbog spajanja porodice za članove porodica državljana trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i druge zemlje izvan ЕU).

Nova drama na nebu iznad Podgorice, avion nije mogao da sleti na aerodrom

Nova drama na nebu iznad Podgorice, avion nije mogao da sleti na aerodrom

Nema promjena za dobijanje stalne boravišne dozvole, a i dalje je obaveza polaganje ispita nivoa A2 , kako je utvrđeno prethodnom izmjenom Zakona o strancima iz aprila 2023. (ZTuj-2G).

Stepen poznavanja slovenskog jezika

Uslov za poznavanje slovenačkog jezika na početnom nivou A1, koji je uveden u aprilu 2023. godine sa ZTuj-2G, zamjenjuje se znanjem na nivou egzistencije.

Šta se radi u Gradskoj upravi? Prostorije pretvorili u izborni štab PDP-a, radnike puštaju ranije kako ne bi stvorili gužve

Šta se radi u Gradskoj upravi? Prostorije pretvorili u izborni štab PDP-a, radnike puštaju ranije kako ne bi stvorili gužve

Nivo poznavanja jezika je nivo znanja slovenačkog jezika koji omogućava osnovnu komunikaciju na slovenačkom jeziku, ograničenu na jednostavne, predvidljive, svakodnevne situacije u kojima je izražavanje rutinsko i ponavljajuće. Stranac će kasnije moći da unapredi svoj nivo znanja zahtevnijim kursevima i u okviru daljih programa integracije.

Obrazovni program

Kriterijume za novi program obrazovanja na egzistencijalnom nivou, uključujući standarde znanja, koji se provjeravaju obaveznom provjerom znanja slovenačkog jezika na ovom nivou, utvrdiće ministar nadležan za poslove obrazovanja.

Postojanje je osnovni nivo komunikacije koji nije sertifikovan, a nosioci programa neformalnog obrazovanja odraslih pripremaju kurseve, a potom i provjeru znanja prema smjernicama Ministarstva prosvjete.

Majka proglašena krivom za ubistvo svoja četiri sina: Djeca stradala u požaru, ona otišla u kupovinu

Majka proglašena krivom za ubistvo svoja četiri sina: Djeca stradala u požaru, ona otišla u kupovinu

Kurseve i obavezne provjere znanja slovenačkog jezika na nivou poznavanja moći će provoditi obrazovne ustanove ili organizacije koje provode ili javno važeće obrazovne programe za odrasle ili neformalne obrazovne programe za odrasle za učenje slovenačkog jezika. Svaki stranac koji ima pravo da učestvuje u ovim programima imaće pravo i na jednokratnu besplatnu provjeru znanja slovenačkog jezika.

Raspored implementacije

Odgađamo postepeno uvođenje uslova poznavanja slovenačkog jezika u postupcima za produženje boravišne dozvole zbog spajanja porodice, koji je u aprilu 2023. godine odredio ZTuj-2G.

Iran objavio video snimak - Ovako su udarili na Izrael

Iran objavio video snimak - Ovako su udarili na Izrael

Raspored stepena na snagu uslova za poznavanje slovenačkog jezika na nivou egzistencije je sledeći:

  • za prijave koje su se podnosile do 30. aprila 2024. godine, ispit znanja slovenačkog jezika na nivou egzistencije nije bio uslov za produženje dozvole za privremeni boravak zbog spajanja porodice,
  • za prijave podnesene od 1. maja do 31. oktobra 2024. godine punoljetni član porodice u postupku produženja dozvole za privremeni boravak zbog spajanja porodice mora dostaviti i potvrdu o upisu u neformalni obrazovni program za odrasle za učenje slovenačkog jezika ili uvjerenje o upisu u javno važeći obrazovni program za odrasle na osnovu kojeg se ne stiče javno važeće obrazovanje. Međutim, stranac ne mora dostaviti potvrdu o upisu na kurs ako priloži potvrdu o uspješno položenom ispitu iz slovenačkog jezika najmanje na ulaznom nivou,
  • za zahtjeve koji se podnose od 01. novembra 2024. godine, stranac u postupku produženja dozvole za privremeni boravak zbog spajanja porodice mora dostaviti potvrdu o položenom ispitu iz slovenačkog jezika za egzistenciju.

Dakle, od 01. novembra 2024. godine obavezno je polaganje slovenačkog jezika na nivou A1 kako biste izvršili spajanje porodice ili produžili privremeni boravak u Sloveniji.

Izlila se Sava u Zagrebu

Izlila se Sava u Zagrebu

Podsjećamo, za stalni boravak u Republici Sloveniji obavezno je priložiti položeni jezik na nivou A2.

(GP Maljevac)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: