Андрија Мандић

"Уколико српски језик на попису буде већински, отворићемо парламентарни дијалог"

  • Извор: Танјуг
  • 14.07.2024. 10:34

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је данас да се не плаши резултата пописа становништва у Црној Гори, већ да само жели да види реално стање у Црној Гори, како би, уколико српски језик буде већински, отворили парламентарни и друштвени дијалог.

- Уколико српски језик на попису буде већински, отворићемо парламентарни и друштвени дијалог о констатовању ове реалности и у највишем правном акту Црне Горе - њеном Уставу - рекао је Мандић за београдски лист Политика.

Он је додао да вјерује да не постоји нико ко би био против тога, уколико то буде чињенично стање након свих темељних провјера и контрола.

- Резултати пописа не смеју бити доведени у питање и сматрам да због тога вриједи сачекати - навео је Мандић и рекао да ће резултати пописа бити објављени након што сви кораци буду испуњени, што очекује да ће бити ускоро.

Коментаришући да је на Петровдан, 12. јула Виши суд донио ослобађајућу пресуду за окривљене у монтираном процесу "Државни удар",

Мандић је рекао да је то велика побједа Црне Горе и наук да се такве ствари никоме и никада више не десе.

- Све гране власти морају радити у интересу грађана, а посебно правосуђе - навео је Мандић.

Према његовим ријечима, српски народ у Црној Гори, али и сви остали, након смјене власти 2020. године добили су слободу.

Припадници Тајне службе и полиција игнорисали упозорења

Припадници Тајне службе и полиција игнорисали упозорења

- Данас више нико нема страх да искаже своје мишљење, да подари свој глас на изборима листу коју истински подржава, да конкурише у некој компанији а да у старту не буде дисквалификован јер припада једној или другој нацији - казао је Мандић.

Он је навео да је Црна Гора до 2020. године сваким даном све више тонула у криминал и корупцију, а циљ актуелне власти је да Црна Гора постане исконска, традиционална и да њена начела поново бити чојство, јунаштво, мир и стабилност.

Упитан о тврдњама да премијер Црне Горе Милојко Спајић чисти институције од Срба док српски лидери ћуте, Мандић истиче да они који то тврде треба да погледају податке колика је била заступљеност припадника српске националности у државним институцијама прије промјене власти 2020. године и сада.

ФБИ објавио име нападача који је покушао атентат на Трампа

ФБИ објавио име нападача који је покушао атентат на Трампа

- Ових дана видимо и да је ћирилично писмо коначно равноправно заступљено у бројним институцијама, укључујући МУП, па сада Полиција Црне Горе има возила која негују и ћирилицу. Данас тробојке красе бројне кабинете и општине у Црној Гори гдје Срби чине већину становништва - казао је Мандић.

Истиче да је довољно проћи Црном Гором и разговарати са грађанима да би се видјело да је слика живота у Црној Гори потпуно другачија након смјене режима.

Говорећи о томе да Спајић још увијек не отвара врата свог кабинета кадровима Мандића и странке Милана Кнежевића, Мандић је рекао да ће се реконструкција владе десити врло брзо, како је прецизирао, већ крајем јула.

- Тим потезом влада ће добити додатну стабилност, јер она треба да траје четири године. Министри из редова коалиције "За будућност Црне Горе" даће снажан допринос даље развоју Црне Горе - додао је.

Тешка несрећа код Пала: Младић погинуо, двије особе повријеђене

Тешка несрећа код Пала: Младић погинуо, двије особе повријеђене

Он је истакао да је политичка реалност да велике силе имају своје циљеве у свакој држави, па и у Црној Гори, али не сматра да се кључни политички потези у Црној Гори повлаче под утицајем великих сила, као што је то можда био случај прије промјене власти.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?