Загреб

Ученик због којег се цијели разред исписао из школе се премјешта у другу

  • Извор: 24сата.хр
  • 09.09.2024. 16:31

Дијете због којег се исписао цијели разред једне загребачке основне школе сели се у другу школу, открили су за 24сата из Министарства науке, образовања и младих гдје је одржан састанак с представницима Градског кабинета, АЗОО, директорицом и родитељима ученика везано за проблем у тој загребачкој основној школи.

„Договорено је да ће родитељи ученика затражити премјештај у другу основну школу, захтјев ће предати сутра у јутро, обављен је разговор с директором школе у коју ученик треба прећи. Стручна служба школе ће са савјетницима АЗОО припремити прелазак и пратити социјализацију ученика у новој средини. Градски кабинет ће издати сва потребна рјешења за ученика из своје надлежности која су потребна за наставак школовања“, одговорили су за 24сата из Министарства науке, образовања и младих.

Но, остала дјеца из разреда већ су се исписала из школе ради њега. Њих 14, како је потврдила директорица те школе.

С друге стране, адвокат родитеља дјеце која су се исписала рекла је да су крајем школе године послали упит школи, Граду и Министарству на који ће начин бити организована нова школска година.

Цијели разред се исписао из основне школе, остао само један ученик

Цијели разред се исписао из основне школе, остао само један ученик

„Одговор на то питање нисмо добили. Тад су родитељи одлучили да немају избора и исписали су своју дјецу. Чула сам се с клијентима, они су своју дјецу уписали у друге школе, а неки су преселили цијелу породицу. Дакле, исписали су и осталу дјецу коју су имали у тој школи“, истакла је за 24сата Ана-Марија Вегар, адвокат која заступа родитеље ученика који су се исписали из школе због дјетета које је како наводе, физички и психички злостављало сву осталу дјецу из разреда.

То је резултирало исписом 14 од укупно 16 ученика тог разреда.

Новинари су разговарали с родитељима другог 4. разреда с обзиром на то да школа има два разредна одјељења која похађају четврти разред.

„Разумијемо проблем једног губитка цијелог разреда. Не знам ко би од наших родитеља пристао отићи у други разред код друге учитељице. Наш разред функционише јако добро. Не би било добро да се мијења разред. Овај други разред који се сад исписао, што се њих тиче, ми смо били у контакту с родитељима и лијепо су рекли да ће цијели разред отићи из школе ако се не ријеши ситуација. Све скупа је отишло предалеко. Надамо се да ће се данас нешто конкретно одлучити. Но ако нам у разред пребаце дијете ради којег се исписао цијели разред, то ће само резултирати додатним исписима дјеце из нашег разреда. Родитељи у нашем разреду ће свакако реаговати“, рекли су родитељи.

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

Испричали су што се све догађало прије почетка љетних празника.

„Што се тиче овог дјетета које је физички и психички вршило насиље над другом дјецом, њему је прошле школске године изрекнута мјера мицања из продуженог боравка. Дијете је имало издвојено наставу унутар школске зграде па су га остала дјеца могла видјети. То није било здраво окружење за осталу дјецу као ни за то дијете. Никоме није било угодно. Та се мјера, међутим, није могла наставити у овој школској години“, додају.

Оно што знамо, кажу нам, је да су се требале повући озбиљније мјере.

„Кад се све то догађало у марту, тад је у нашем разреду чак проведена петиција да се то дијете не пребаци код нас. Били смо против тога да дође у наш разред јер наш разред супер функционише, дјеца су сложна. Затим је школа одустала од његовог пребацивања у наш разред. Сви сад с нестрпљењем чекамо састанак с нашим учитељем“, казали су родитељи.

Снажно невријеме паралисало Дубровник: Аута плутају улицама

Снажно невријеме паралисало Дубровник: Аута плутају улицама

Замјеница градоначелника Данијела Доленец изјавила је да школе нису екипиране да се носе с међувршњачким насиљем.

„Давно је требало мијењати прописе на начин да школа има јаче овласти. Битан је елемент укључивање социјалних радника у школе. То заговарају струка и правобранилац за дјецу“, казала је Доленец.

Лука Јурош, прочелник Градског кабинета за образовање каже да је дијете о којем се ради, почело ићи едукацијском рехабилитатору.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: