Zagreb

Učenik zbog kojeg se cijeli razred ispisao iz škole se premješta u drugu

  • Izvor: 24sata.hr
  • 09.09.2024. 16:31

Dijete zbog kojeg se ispisao cijeli razred jedne zagrebačke osnovne škole seli se u drugu školu, otkrili su za 24sata iz Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih gdje je održan sastanak s predstavnicima Gradskog kabineta, AZOO, direktoricom i roditeljima učenika vezano za problem u toj zagrebačkoj osnovnoj školi.

„Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu, zahtjev će predati sutra u jutro, obavljen je razgovor s direktorom škole u koju učenik treba preći. Stručna služba škole će sa savjetnicima AZOO pripremiti prelazak i pratiti socijalizaciju učenika u novoj sredini. Gradski kabinet će izdati sva potrebna rješenja za učenika iz svoje nadležnosti koja su potrebna za nastavak školovanja“, odgovorili su za 24sata iz Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih.

No, ostala djeca iz razreda već su se ispisala iz škole radi njega. Njih 14, kako je potvrdila direktorica te škole.

S druge strane, advokat roditelja djece koja su se ispisala rekla je da su krajem škole godine poslali upit školi, Gradu i Ministarstvu na koji će način biti organizovana nova školska godina.

Cijeli razred se ispisao iz osnovne škole, ostao samo jedan učenik

Cijeli razred se ispisao iz osnovne škole, ostao samo jedan učenik

„Odgovor na to pitanje nismo dobili. Tad su roditelji odlučili da nemaju izbora i ispisali su svoju djecu. Čula sam se s klijentima, oni su svoju djecu upisali u druge škole, a neki su preselili cijelu porodicu. Dakle, ispisali su i ostalu djecu koju su imali u toj školi“, istakla je za 24sata Ana-Marija Vegar, advokat koja zastupa roditelje učenika koji su se ispisali iz škole zbog djeteta koje je kako navode, fizički i psihički zlostavljalo svu ostalu djecu iz razreda.

To je rezultiralo ispisom 14 od ukupno 16 učenika tog razreda.

Novinari su razgovarali s roditeljima drugog 4. razreda s obzirom na to da škola ima dva razredna odjeljenja koja pohađaju četvrti razred.

„Razumijemo problem jednog gubitka cijelog razreda. Ne znam ko bi od naših roditelja pristao otići u drugi razred kod druge učiteljice. Naš razred funkcioniše jako dobro. Ne bi bilo dobro da se mijenja razred. Ovaj drugi razred koji se sad ispisao, što se njih tiče, mi smo bili u kontaktu s roditeljima i lijepo su rekli da će cijeli razred otići iz škole ako se ne riješi situacija. Sve skupa je otišlo predaleko. Nadamo se da će se danas nešto konkretno odlučiti. No ako nam u razred prebace dijete radi kojeg se ispisao cijeli razred, to će samo rezultirati dodatnim ispisima djece iz našeg razreda. Roditelji u našem razredu će svakako reagovati“, rekli su roditelji.

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Ispričali su što se sve događalo prije početka ljetnih praznika.

„Što se tiče ovog djeteta koje je fizički i psihički vršilo nasilje nad drugom djecom, njemu je prošle školske godine izreknuta mjera micanja iz produženog boravka. Dijete je imalo izdvojeno nastavu unutar školske zgrade pa su ga ostala djeca mogla vidjeti. To nije bilo zdravo okruženje za ostalu djecu kao ni za to dijete. Nikome nije bilo ugodno. Ta se mjera, međutim, nije mogla nastaviti u ovoj školskoj godini“, dodaju.

Ono što znamo, kažu nam, je da su se trebale povući ozbiljnije mjere.

„Kad se sve to događalo u martu, tad je u našem razredu čak provedena peticija da se to dijete ne prebaci kod nas. Bili smo protiv toga da dođe u naš razred jer naš razred super funkcioniše, djeca su složna. Zatim je škola odustala od njegovog prebacivanja u naš razred. Svi sad s nestrpljenjem čekamo sastanak s našim učiteljem“, kazali su roditelji.

Snažno nevrijeme paralisalo Dubrovnik: Auta plutaju ulicama

Snažno nevrijeme paralisalo Dubrovnik: Auta plutaju ulicama

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je da škole nisu ekipirane da se nose s međuvršnjačkim nasiljem.

„Davno je trebalo mijenjati propise na način da škola ima jače ovlasti. Bitan je element uključivanje socijalnih radnika u škole. To zagovaraju struka i pravobranilac za djecu“, kazala je Dolenec.

Luka Juroš, pročelnik Gradskog kabineta za obrazovanje kaže da je dijete o kojem se radi, počelo ići edukacijskom rehabilitatoru.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: