Љето је стигло, а сладолед и даље остаје незаобилазно љетно освјежење.
Међутим, док су некада кугле сладоледа биле приступачна радост за све, данас многи у Сплиту размишљају двапут прије него што купе овај десерт.
Цијене су порасле до неслућених висина, стандардна кугла сладоледа у центру града кошта од 2,80 до три евра, док за "премиум" окусе попут пистације, ораха или манго-маскарпонеа треба издвојити и до 3,50 евра.
У неким гелатеријама може се наићи и на цијену од пет евра по кугли, а за луксузне варијанте чак и више, пише Далмација данас.
Сплићани нису могли сакрити изненађење.
"Нисам могла вјеровати да сам за три куглице платила 15 евра. Некада је то била мала радост за дјецу, а сада сладолед постаје луксуз који многи морају помно размотрити", каже Марина, мајка двоје дјеце.
Занимљиво је да у Италији, земљи познатој по гелату, двије кугле сладоледа коштају око три евра, што је отприлике цијена једне кугле у Сплиту.
"У Риминију двије кугле гелата коштају три евра. У Сплиту за једну траже исто, и то без посебних додатака. Цијене су очито прилагођене туристима", каже једна Сплићанка.
И сами сладоледари у Сплиту признају да су цијене намијењене углавном туристима.
Док домаћи грађани ријетко купују сладолед у шпицу сезоне, туристи, без обзира на цијену, пуне гелатерије.
"Домаћих купаца је све мање. Туристи не питају за цијену, а ми морамо пратити тржиште", кажу из познате сластичарнице Хајдук, гдје је кугла сладоледа међу јефтинијима и кошта два евра.
Ланац "Арома Gelato Experience" познат је по квалитетном гелату направљеном традиционалним поступком, без умјетних додатака. Цијена кугле овдје је 3,50 евра, али бројни купци се радо враћају због богатог избора необичних окуса попут лимуна са босиљком, брескве са рузмарином или кикирикија.
Популарна гелатериа "Емилиана" такође је хит међу Сплићанима и туристима, позната по домаћим корнетима и широком асортиману окуса. Класична кугла кошта 2,50 евра, премиум окуси три евра, док неке луксузне варијанте досежу цијену и до 6,50 евра.
Зашто су цијене тако високе? Власници сластичарница објашњавају да је до поскупљења дошло због раста цијена сировина попут млијека, врхња и шећера, које су у протеклих годину дана порасле за 20 до 30 одсто.
Трошкови производње су порасли готово 25 одсто, а најам пословних простора чак и до 500 одсто, што додатно оптерећује цијене.
Иако многи локалци негодују због цијена, ријетко ко се одриче те љетне сластице.
"Дјеца траже сладолед, а како им рећи не? Платимо и шутимо", каже Иван.