Сплит

Полиција трага за починиоцем који је испустио воду са фекалијама у водовод

  • Извор: Индекс
  • 23.05.2024. 19:26

Сплитска полиција трага за непознатим починиоцем који је, случајно или не, крив за испуштање воде са фекалијама у водовод, због чега су љекарску помоћ потражили поједини станари из четири зграде у Каштел Лукшићу.

Од прошлог четвртка до данас вода није смјела да се користи ни за пиће, ни за хигијену.

У Каштелима постоје бројни бунари за воду који се уграђују у стамбене зграде и куће уз редовну водоводну мрежу. Ови природни извори су дуго били загађени, најчешће због испуштања септичких јама, а у овом случају се мијешала са водом за пиће.

– Видио сам да ми је вода заударала, одмах сам контактирао комшије и они су такође потврдили да су им дјеца већ болесна и да имају проблема са варењем и температуром. Сутрадан је још једно дијете добило температуру – рекао је Здравко Чурић.

– Вода је одмах послата на анализу у Завод за јавно здравље. Већина ствари које не би требало да буду у црвеном су: ешерихија коли, хеликобактер – додаје Здравко.

– Вјероватно је неко од њих случајно или намјерно то спојио на санитарни систем свог објекта и онда постоји могућност да та вода у наш систем уђе кроз интерни систем – истиче Ивица Перић, технички директор, Водовод и канализација Сплит.

Чини се, међутим, да је кључно питање у овој причи ко и на који начин користи ове бунаре и да ли за њих плаћа концесије.

– Свакако ћемо контактирати Хрватске воде, санитарну инспекцију, да провјеримо који бунари су легални, сигурно ћемо испитати цијело подручје да се не догоди сличан инцидент – рекао је Перић.

Грађани су љути јер, како кажу, информација није стигла до њих на вријеме, а још више на градоначелника Каштела, који није ни питао за њихово здравље.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: Наша Српска (Р)

    У емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.