Split

Policija traga za počiniocem koji je ispustio vodu sa fekalijama u vodovod

  • Izvor: Indeks
  • 23.05.2024. 19:26

Splitska policija traga za nepoznatim počiniocem koji je, slučajno ili ne, kriv za ispuštanje vode sa fekalijama u vodovod, zbog čega su ljekarsku pomoć potražili pojedini stanari iz četiri zgrade u Kaštel Lukšiću.

Od prošlog četvrtka do danas voda nije smjela da se koristi ni za piće, ni za higijenu.

U Kaštelima postoje brojni bunari za vodu koji se ugrađuju u stambene zgrade i kuće uz redovnu vodovodnu mrežu. Ovi prirodni izvori su dugo bili zagađeni, najčešće zbog ispuštanja septičkih jama, a u ovom slučaju se miješala sa vodom za piće.

– Vidio sam da mi je voda zaudarala, odmah sam kontaktirao komšije i oni su takođe potvrdili da su im djeca već bolesna i da imaju problema sa varenjem i temperaturom. Sutradan je još jedno dijete dobilo temperaturu – rekao je Zdravko Čurić.

– Voda je odmah poslata na analizu u Zavod za javno zdravlje. Većina stvari koje ne bi trebalo da budu u crvenom su: ešerihija koli, helikobakter – dodaje Zdravko.

– Vjerovatno je neko od njih slučajno ili namjerno to spojio na sanitarni sistem svog objekta i onda postoji mogućnost da ta voda u naš sistem uđe kroz interni sistem – ističe Ivica Perić, tehnički direktor, Vodovod i kanalizacija Split.

Čini se, međutim, da je ključno pitanje u ovoj priči ko i na koji način koristi ove bunare i da li za njih plaća koncesije.

– Svakako ćemo kontaktirati Hrvatske vode, sanitarnu inspekciju, da provjerimo koji bunari su legalni, sigurno ćemo ispitati cijelo područje da se ne dogodi sličan incident – rekao je Perić.

Građani su ljuti jer, kako kažu, informacija nije stigla do njih na vrijeme, a još više na gradonačelnika Kaštela, koji nije ni pitao za njihovo zdravlje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: