"Ово још нисам видјела"

Несвакидашња појава шокирала грађане: Пјена забијелила улице

  • Извор: Агенције
  • 13.09.2024. 09:18

Метеоролог Иван Чачић осврнуо се на наглу промјену времена која је затекла Хрватску, али и објаснио како је настала пјена која је изненадила многе грађане у Новиграду.

"Дошло је до продора врло влажног и врло хладног ваздуха. Такође се догодио фронтални поремећај који је праћен висинском долином. Та се долина затвара у један циклон који називамо хладном капљом и која ће трајати већи дио идуће недјеље", рекао је он.

Објаснио је и како је настала пјена у Новиграду, која је шокирала многе грађане.

"На подручју сјеверног Јадрана дувао је јак југо и југозападни вјетар. Тај вјетар вртложи море и онда од састава мора зависи како ће ти вртлози стварати пјену - то зависи од смјесе соли и биолошког материјала", рекао је он за Дневник.хр.

Из Истрамета су пак детаљније појаснили како је комбинација јаког вјетра и високих таласа додатно појачала овај феномен који на први поглед изгледа необично, али је ријеч о природном процесу који није редак у Истри, посебно током промјењивих временских услова током љета и јесени.

Феномен може бити подстакнут интензивним цвјетањем мора каквом смо свједочили током протеклих неколико месеци.

Морска пјена настаје када се органски материјали присутни у морској води, попут алги и планктона, распадају те ослобађају материје које дјелују као природни сурфактанти. Те материје смањују површинску напетост воде, омогућујући стварање мехурића ваздуха. Под утицајем јаких таласа и вјетра, мјехурићи се гомилају и формирају пјену која се накупља на површини мора и уз обалу. Сада се због јаког вјетра обала забијелила, а пјена је летјела на све стране.

Иако метеоролози кажу да је ово уобичајена појава, грађани је прије нису видјели и за њих је ипак необична.

"Па, ја сам у суштини мислила да је снијег јер најављују неки снијег. Кажем, па није ваљда снијег, и тамо дођем и, ево, видите, то је катастрофа", казала је Санела за Нову ТВ.

Сања је додала да тако нешто досад није видјела.

"Не, а ту сам 30 година, не, никад!", додала је она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: