"Ovo još nisam vidjela"

Nesvakidašnja pojava šokirala građane: Pjena zabijelila ulice

  • Izvor: Agencije
  • 13.09.2024. 09:18

Meteorolog Ivan Čačić osvrnuo se na naglu promjenu vremena koja je zatekla Hrvatsku, ali i objasnio kako je nastala pjena koja je iznenadila mnoge građane u Novigradu.

"Došlo je do prodora vrlo vlažnog i vrlo hladnog vazduha. Takođe se dogodio frontalni poremećaj koji je praćen visinskom dolinom. Ta se dolina zatvara u jedan ciklon koji nazivamo hladnom kapljom i koja će trajati veći dio iduće nedjelje", rekao je on.

Objasnio je i kako je nastala pjena u Novigradu, koja je šokirala mnoge građane.

"Na području sjevernog Jadrana duvao je jak jugo i jugozapadni vjetar. Taj vjetar vrtloži more i onda od sastava mora zavisi kako će ti vrtlozi stvarati pjenu - to zavisi od smjese soli i biološkog materijala", rekao je on za Dnevnik.hr.

Iz Istrameta su pak detaljnije pojasnili kako je kombinacija jakog vjetra i visokih talasa dodatno pojačala ovaj fenomen koji na prvi pogled izgleda neobično, ali je riječ o prirodnom procesu koji nije redak u Istri, posebno tokom promjenjivih vremenskih uslova tokom ljeta i jeseni.

Fenomen može biti podstaknut intenzivnim cvjetanjem mora kakvom smo svjedočili tokom proteklih nekoliko meseci.

Morska pjena nastaje kada se organski materijali prisutni u morskoj vodi, poput algi i planktona, raspadaju te oslobađaju materije koje djeluju kao prirodni surfaktanti. Te materije smanjuju površinsku napetost vode, omogućujući stvaranje mehurića vazduha. Pod uticajem jakih talasa i vjetra, mjehurići se gomilaju i formiraju pjenu koja se nakuplja na površini mora i uz obalu. Sada se zbog jakog vjetra obala zabijelila, a pjena je letjela na sve strane.

Iako meteorolozi kažu da je ovo uobičajena pojava, građani je prije nisu vidjeli i za njih je ipak neobična.

"Pa, ja sam u suštini mislila da je snijeg jer najavljuju neki snijeg. Kažem, pa nije valjda snijeg, i tamo dođem i, evo, vidite, to je katastrofa", kazala je Sanela za Novu TV.

Sanja je dodala da tako nešto dosad nije vidjela.

"Ne, a tu sam 30 godina, ne, nikad!", dodala je ona.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: