Korona ugovori

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Na suđenju Branislavu Zeljkoviću i drugima u aferi ”Korona ugovori” republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević najavila je da će sprovesti ”posebnu istragu” koja se tiče imejlova prvootuženog Zeljkovića.

Ona je u sudnici pojasnila da tokom pretresa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u septembru 2021. godine policija nije mogla da pronađe Zeljkovićeve mejlove, ali su se oni pojavili na suđenju kao dokazi odbrane.

”Kada je istraga vođena Službenik za informacionu i komunikacionu tehnologiju (IKT) IJZ je rekao da nijedan imejl nije sačuvan na Zeljkovićevom računaru”, rekla je Tadić Stojisavljević, smatrajući da je to prikrivanje dokaza.

Zeljkovićev branilac, advokat Jadranka Ivanović prvo je pitala tužioca ”zašto prijeti istragom”, a kasnije je pojasnila da je odbrana od IJZ zahtijevala da im dostave mejlove, što je i učinjeno.

”Ti mejlovi su bili na serveru Instituta”, rekla je Ivanović.

Rasprave, prigovori i odbijanje pitanja

Suđenje je nastavljeno unakrsnim ispitivanjem optuženog Saše Markovića, vlasnika turističke agencije ”Travel for fan”, koji je na prošlom ročištu svjedočio da je Zeljkoviću nosio mito i isplatio mu najmanje 250.000 KM u kešu, na ime provizije za ugovore o nabavci koje je sklopio sa IJZ.

Svjedok Zeljkoviću dao 250.000 KM, evo šta je rekao o Stevandiću

Svjedok Zeljkoviću dao 250.000 KM, evo šta je rekao o Stevandiću

Svjedoka je ispitivala Ivanovićeva koja je, zbog načina ispitivanja, često ulazila u konflikt i raspravu sa predsjednikom sudskog vijeća Draganom Uletilovićem. Pitanja su prigovorima ”sjekli” tužilac i Markovićev branilac Nemanja Radusinović i oni su većinom bili i prihvaćeni, a pitanja odbijena. Ivanovićeva se zbog toga požalila da nema isti tretman kao tužilac, navodeći da je na prošlom ročištu ulagala identične prigovore koji su odbijani.

U ”milionski” posao ulazio sa 487 KM na računu

Odbrana je upitala Markovića kako je namjeravao da iz Kine naruči i kupi robu za IJZ, kada je ”Travel for fan” na računu imao svega 487,22 KM i rečeno im je da ništa ne mogu dobiti avansno. Marković je pojasnio da je namjeravao da ga finansira banka, kreditori ili partneri. Na pitanje da li su ga finansirali tužilaštvo je prigovorilo, navodeći da do narudžbe nije ni došlo, pa je sud to pitanje odbio.

Odbrana je ukazala da Marković kada je došao kod Zeljkovića nije imao ni sredstva, ni prevoz, jer sa firmom ”Fly Bosnia" nisu potpisali ugovor iako im je nacrt ugovora bio dostavljen.

Marković ”go kao pacov”

”Niste imali avans, bankarsku garanciju, prevoz, novac... Zašto se ušli u posao? Bili ste `goli kao pacov`”, rekla je Ivanović.

Ta rečenica je izazvala burnu reakciju tužioca, Markovićevog branioca, ali i predsjednika vijeća. Uletilović je upozorio Ivanovićevu na ponašanje, navodeći da su to uvredljivi i neprihvatljivi komentari, te da će je ubuduće kazniti. Ivanović se izvinila za izrečeno, pojašnjavjući da je to narodna izreka.

Veliki broj pitanja odnosio se na ponude koje je ”Travel for fan” mejlom slao IJZ-u. Odbrana tvrdi da u ponudama zaštitnih odijela iz Kine i odijela iz Turske kao prilog dostavljane fotografije istih odijela, uz identičnu tehničku specifikaciju. Marković je pojašnjavao da je proslijeđivao ono što bi dobio od dobavljača i nije mogao da se izjasni da li se radi o istim fotografijama. Pitao se i zašto je čudno da tehnička specifikacija bude ista bilo gdje u svijetu. Na to je odgovorio Zeljković, navodeći da se radi o standardu, te da je Turska dužna da ispoštuje ЕU standard, dok Kina nije.

”Sama izjava svjedoka je dokaz nepoznavanja materije”, rekao je Zeljković.

A, gdje ti je dokaz?

Odbrana je ukazivala da nema dokaza da su pojedine tvrdnje iz Markovićevog iskaza istinite, često ga pitajući može li nešto da dokaže. Tužilaštvo je i na to prigovaralo navodeći da svjedok nije dužan da bilo šta dokazuje i da dokaze traži tužilac, a sve ostalo je ”stvar vjere tužioca osumnjičenom”.

Unakrsno ispitivanje nije okončano i nastaviće se 16. septembra.

”Korona ugovori”: Marković priznaje krivicu i svjedoči na narednom ročištu

”Korona ugovori”: Marković priznaje krivicu i svjedoči na narednom ročištu

Podsjetimo, Markovićeva odbrana je ranije saopštila da on s tužilaštvom pregovara o priznanju krivice, ali detalji sporazuma nisu saopšteni. Optužnicu njemu se na teret stavlja da je davao mito prvootuženom Branislavu Zeljkoviću, koji je optužen za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja. Optuženi su još i direktor firme "Prokontrol " Slavko Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić za pomaganje i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke.


Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.