Srbija

Uloge trojice muškaraca u masakru kod Mladenovca: Jedino Uroš odgovara za četiri krivična djela

  • Извор: Телеграф
  • 29.05.2023. 13:21

Uroš B. (21), koji je osumnjičen za masakr kod Mladenovca, nalazi se na vještačenju u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, a objedinjena istraga se vodi i protiv njegovog oca R.B. i ujaka G.G.

Osumnjičenom mladiću na teret se stavljaju četiri krivična djela, piše Telegraf.rs.

On je 4. maja u smrt odveo osam ljudi, a teško ranio 14. Smrt je sijao iz automatske puške i pištolja po selima Malo Orašje i Dubona.

Ovaj čovjek je spriječio nastavak masakra kod Mladenovca

Ovaj čovjek je spriječio nastavak masakra kod Mladenovca

- Uroš je osumnjičen za teško ubistvo, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmicu i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Jedinstveni postupak se vodi i protiv njegovog oca i ujaka. U petak je saslušan G.G. koji je negirao krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Njemu je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Smederevu određen pritvor do 30 dana- rekli su iz Višeg javnog tužilaštvu u Smederevu.

Ujak

Ujak Uroša B., podsjećanja radi, uhapšen je zbog nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a i na njegovom imanju nakon svirepog ubistva satima se krio osumnjičeni.

Uhapšen ujak osumnjičenog za masakr kod Mladenovca

Uhapšen ujak osumnjičenog za masakr kod Mladenovca

Prema riječima nadležnog tužilaštva, u predstojećoj istrazi biće ispitani svjedoci, biće obavljena neophodna vještačenja, kao i preduzete sve druge radnje u cilju utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja.

Otac

R.B. otac osumnjičenog za masakr uhapšen je pet dana nakon zločina.  Njemu se na teret stavlja krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i stavljanje u promet eksplozivnih materija.

On se sumnjiči da je u objektima u kojima stanuje držao veću količinu oružja i municije i vozilo koje je, njegov sin koristio prilikom višestrukog ubistva u Malom Orašju i Duboni.

Progovorile komšije: Otac ubice iz Mladenovca htio da pregazi mog muža

Progovorile komšije: Otac ubice iz Mladenovca htio da pregazi mog muža

Prilikom pretresa objekta koje koristi osumnjičeni Radiša, nađeno je nekoliko stotina metaka različitog kalibra, punjene za municiju, jedan pištolj i jedan revolver, kao i 850 grama baruta koji predstavlja eksplozivnu materiju, kao i nekoliko optičkih nišana i drugih različitih delova za vatreno oružje.

Pritvor je predložen i određen zbog opasnosti da će ponoviti djelo, uticaja na svjedoke i uznemirenja javnosti. Za krivično djelo koje se Radiši Blažiću stavlja na teret zaprećena je kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Vještačenje

Uroš B. (21), osumnjičen za smrt 8 i ranjavanje 14 osoba u selima Malo Orašje i Duboni 4. maja ove godine, prebačen je u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, a ukoliko psihijatrijsko vještačenje pokaže da osumnjičeni nije bio uračunljiv u trenutku pucnjave, njemu će biti izrečena - mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, što u "prevodu" znači da kaznu neće izdržavati zatvorsku kaznu, nego će ostati u pomenutoj ustanovi.

Država će kupiti protezu za ruku za djevojku povrijeđenu u pucnjavi u Mladenovcu

Država će kupiti protezu za ruku za djevojku povrijeđenu u pucnjavi u Mladenovcu

"Sa njim trenutno radi najjači tim neuropsihijatara u Srbiji, sudskih vještaka koji svojim posebnim metodama procjenjuju njegovo psihičko stanje. Ono što je najvažnije sada je to da se ocijeni da li je on u trenutku kada je počinio zločin bio svijestan ili nije. Ukoliko se dokaže da nije, on će svoju kaznu najvjerovatnije u Specijalnoj zatvorskoj bolnici da odsluži. Ukoliko se dokaže da je bio svijestan, postupak je drugačiji. Kada sud izrekne mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja u ustanovi zatvorenog tipa, ona nema vremensko ograničenje ukoliko toj osobi zbog neuračunljivosti nije izrečena zatvorska kazna. U praksi ta kazna obično traje do kraja života i do sada se nije desilo da neko kome je izrečena ta mjera izađe iz zatvorske bolnice na slobodu. U slučajevima kada sud izriče i mjeru liječenja i zatvorsku kaznu, osuđenik se prvo upućuje na liječenje, a potom ostatak kazne izdržava u zatvoru", rečeno je iz Ministarstva pravde.

Lice prema kome se izvršava mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi podvrgava se psihijatrijskim i neurološkim pregledima, dopunskim kliničkim ispitivanjima, konsultativnim pregledima i intervencijama drugih medicinskih specijalnosti, prema njemu se primjenjuje psihofarmakoterapija, grupna i individualna psihoterapija, obavljaju se psihološka testiranja i socijalne ankete, sprovodi se radna i okupaciona terapija, medicinska rehabilitacija i resocijalizacija, kao i evaluacija rezultata liječenja.

Jezivo priznanje: Osumnjičeni za masakr u Mladenovcu dao stravičan iskaz!

Jezivo priznanje: Osumnjičeni za masakr u Mladenovcu dao stravičan iskaz!

Podsjetimo, Urošu je po nalogu Višeg suda u Beogradu određen pritvor do 30 dana.

Inače, Specijalna zatvorska bolnica se nalazi u sklopu Okružnog zatvora u Beograda, poznatijeg kao CZ. Na četvrtom spratu zgrade su dva odjeljenja psihijatrije, A i B, gdje se nalazi 65 odsto onih pacijenata koji su počinili jedno ili više ubistava. Njima je izrečena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, koja ponekad može trajati i doživotno.

Uroš je na saslušanju, navodno, priznao zločin pod izgovorom "da su stvarali zavjeru protiv njega".