Бор

Психолог о ухапшенима за убиство Данке: Треба испитати

  • Извор: Мондо.рс
  • 04.04.2024. 21:06

Након вијести да је Данка Илић, дјевојчица која је нестала у Бањском пољу 26. марта у источној Србији, убијена на свиреп начин, читаву јавност је оставила без ријечи.

Том сазнању је претходило још једно, а то је да на снимку, за који су сви мислили да приказује малу Данку како у окружењу непознатих жена стоји на станици у Бечу, није она.

Наиме, несрећно дијете је кобног дана највјероватније истрчало на улицу и у том тренутку су на њу колима налетјели радници "Водовода", највјероватније у припитом стању.

Како поједини медији наводе, несрећно дијете је од ударца пало на земљу, али није страдало.


Жандармерија опколила колибу осумњиченог за убиство Данке Илић

Жандармерија опколила колибу осумњиченог за убиство Данке Илић

Један од двојице мушкараца ју је бацио у задњи дио аутомобила, а касније са својим колегом наводно закопао тијело на локалној депонији.

Њу су наводно убили С. Ј. (50) и Д. Д. (50), обојица из Бора. Двојица осумњичених у потпуности су признали извршење овог злочина, а у току је претрага терена у потрази за тијелом.

Часлав Ристић, форензичар, каже да су они из прекршаја прешли у злочин из страха, коментаришући наводно дављење дјетета.

"Они су то урадили из страха и да су тада били паметни, одвезли је и указали јој помоћ све би било другачије. Из једног дијела - које није тако тешко, које је нехатно су отишли у злочин. Нико у саобраћају не иде на то да изврши убиство", рекао је.

Др Сњежана Токовић, психијатар, за "Мондо" каже да је овдје можда ријеч о психопатији, уколико се испостави да су дијете хладнокрвно задавили.

"То може бити психопатија повезана са алкохолом и наркоманијом. Може бити да су то урадили у афекту и из страха, јер и ти који су болесни у свом дијелу личности имају и страх. Међутим, он је у својству одбране од проблема или казне, који су им у том случају намијењени", појашњава психијатар за "Мондо".


Огласио се отац једног од осумњичених за убиство Данке Илић

Огласио се отац једног од осумњичених за убиство Данке Илић

"Психопатију карактерише непредвиђено понашање. Можда су такве личности биле одбачене од својих у дјетињству или на послу, на радном мјесту и због тога су бијесни, охоли, горди и непредвидиви. То говори о лошим карактерним цртама и психичком обољењу. Неко ко здраво реагује би се паралисао од страха и шока. Личност са здравом психолошком структуром би помогла рањеном бићу тако што ће му пружити помоћ. Треба испитати какви су осумњичени за убиство Данке Илић били у радној средини", истиче Др Токовић и додаје да превентива постоји и да надређени треба да узме у обзир жалбе запослених, који су примијетили да се неко понаша неадекватно и по њих опасно.

"Претпостављени који запослене шаље на систематске прегледе треба да шаљу и напомену психијатру, јер се такви људи унапријед припреме како би прошли неопажено. За такве људе би требало направити прецизнији низ питања, укључити психолога који би правовремено препознао колико је неко склон да истрпи. Свако у животу има разне непријатности, али нико не жели да убија због тога", додаје.

Понашање као аларм

"Психопатија је предворје психозе зато што она дуго времена може да буде неопажена. Особа са психопатијом функционише и ради без препознавања, док психоза може имати уплив халуцинације да их прате, прогоне, да су упадљивији остављајући их тако ван реалног свијета. Психопатија дозвољава и љубазност и насмијаност. Треба испитати њихову пословну способност и кад се радио систематски преглед код таквих особа, које су сумњиве", препоручује саговорница као превентиву.


Огласио се Ненад Периш након болних вијести о маленој Данки Илић

Огласио се Ненад Периш након болних вијести о маленој Данки Илић

"У њиховом понашању је морао да буде симптом, који је неко примијетио - да ли се друже, да ли имају пријатеље, да ли имају партнера? Ништа се не дешава из чиста мира, мора да је примијећено нешто што одудара од уобичајеног. Психопатије су најтеже за лијечење - они за себе кажу да су здрави, а психијатар болестан", каже психијатар и објашњава да је са таквим профилима тешко радити. 

"Послије пацијента са психопатијом психолог остаје исцрпљен и уморан. Сви други су им криви, они су жртве, које себе приказују у најбољем свјетлу, док је у ствари проблем у њима", закључује Сњежања Токић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: