Предложен притивор

Орашанин дошао у БиХ да се преда, али је у међувремену ухапшен!

Тужилаштво БиХ затражило је одређивање једномјесечног притвора Огњену Орашанину званом Орас из Сокоца, осумњиченом за организовани криминал и трговину кокаином из Белгије у БиХ и Хрватску.

Он је јуче ухапшен у Сарајеву на основу међународне потјернице која је за њим расписана 23. марта 2023. године. У бјекству се налазио од децембра 2022. године када је избјегао хапшење у акцији ”Шакал” коју су спроводили МУП Републике Српске и Тужилаштво БиХ.

На рочишту за притвор Тужилаштво БиХ није ”откривало карте” и доказе с којима располаже. Кратко су навели да се Орашанину на терет ставља да је од 26. новембра 2020. до 22. јануара 2022. године као организатор групе, којој је приступило више особа, починио кривично дјело организовани кримина у вези са трговином дроге.

Ухапшен Огњен Орашанин - један од вођа Шкаљарског клана

Ухапшен Огњен Орашанин - један од вођа Шкаљарског клана

”Основана сумња произилази из анализе садржаја остварених комуникацијом путем ”Скај” апликације из које се види да је Орашанин, заједно са члановима групе, у више наврата организовао трговину опојном дрогом кокаин из Белгије и да ју је продавао на територији БиХ и Хрватске”, рекао је предметни тужилац.

Појаснио је да Орашанин годину и по дана није био доступан органима гоњења, те да управо бјекство и скривање представљају разлог за одређивање притвора.

На упит суда, тужилац је рекао да, у циљу остваривања интереса истраге, тренутно не може презентовати доказе из ”Скај” апликације с којима располажу.

Одбрана се противила приједлогу за притвор, те је предложила да се Орашанину изрекну мјере забране.

”Уопште не можемо да се изјаснимо о основаној сумњи, јер нам је у приједлогу за притвор побројано пет доказа. То је изјештај о о откривању починилаца кривичног дјела, што запранво и није доказ. Приједлог за расписивање потјернице, што такође није доказ”, рекла је Орашанинон адвокат.

Ко је Огњен Орашанин, који је ухапшен у Сарајеву?

Ко је Огњен Орашанин, који је ухапшен у Сарајеву?

Нагласила да је једино с чиме одбрана тренутно располаже анализа садржаја из ”Скај” комуникације.

”То сам прочитала и ту се заправо ради о препричавању садржаја из ”Скаја”, што је претпоставка, јер немамо ниједан други доказ који поткрепљује те наводе. Само толико могу да се изјасним о основаној сумњи, јер немам ништа да би уопште могла побијати основану сумњу”, рекла је Орашанинов бранилац.

Када је у питању скривање и бјекство осумњиченог она је истакла да се Орашанин с тужилаштвом договарао око предаје.

”Тачно је да мој брањеник није био доступан органима гоњења, али је тачно и да је у договору са тужилаштвом дошао у БиХ да се преда. Били смо ушли у преговоре око предаје, али се десило то да је он ухапшен”, рекла је бранилац.

Одлуку о притвору Суд БиХ ће донијети у законском року.

Подсјетимо, у извјештају који је МУП Српске доставио Тужилаштву нашли су се Огњен Орашанин и још 16 особа, међу којима су Сани Ал Мурда и Филип Кораћ, један од најутицајнијих људи српског подземља и близак сарадник Луке Бојовића. Орашанин и Ал Мурда, који је у бјекству, у извјештају су означени као вође криминалне групе која је трговала кокаином који су набављали из Белгије.

Осим њих извјештајем су обухваћени Миљан Радоња, Зоран Бухаћ и Томислав Дрмић. Затим Огњан Кокић, који је раније осуђен на пет година затвора због трговине кокаином и марихуаном у предмету "Пирамида", а у октобру 2022. је ухапшен у Загребу када је пронађено 2,8 килограма кокаина и пола килограма хероина... 

Извјештајем су обухваћени Кемал Буква, Мирослав Милинковић Бато, те Златан Ћук из Бијељине, такође блиски сарадник "Шкаљарског клана" који је годинама у бјекству.

Пријављен је и Милош Поповац, полицијски службеник Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, те држављани Црне Горе Радоје Тодоровић, Зоран Никчевић, те Никола Дедовић. Никола је брат Игора Дедовића једног од вођа "Шкаљарског клана" који је јануару 2020. убијен у Атини заједно са Стеваном Стаматовићем. Њих су, пред женом и дјецом, изрешетала четири нападача. Пријављен је и Крсто Вујић, Саша Караџић Кари, који важи за Орашанинову десну руку, те Жељко Дангубић.


Пратите нас и путем Вибера