Један од носилаца организованог криминала

Ко је Огњен Орашанин, који је ухапшен у Сарајеву?

  • Извор: АТВ
  • 05.09.2024. 20:00

Огњен Орашанин звани Орас из Сокоца, који је ухапшен у Сарајеву, годинама важи за безбједносно интересантно лице и у интерним полицијским документима својевремено је био означен као један од носилаца организованог криминала у БиХ.

Као поља дјеловања, у информацији је навођена трговина дрогом, ауто-криминал, изнуде и зеленаштва, што никада није доказано.

Послије распакивања ”Скај” апликације Орашанин је у полицијским круговима означен као један од вођа ”Шкаљарског клана”. Распакивање ”крипти” открило је и да се Орашанин 2020. године нашао на удару супарничког ”Кавачког клана”.

Наиме, 17. октобра 2020. године под Орашаниново возило је подметнута бомба која је на вријеме уочена и није се активирала. За тај случај МУП Српске је поднио пријаву Тужилаштву БиХ против вође ”Кавачког клана” Радоја Звицера, те Дарка Елеза, М.М. и непознате особе.

Ухапшен Огњен Орашанин - један од вођа Шкаљарског клана

Ухапшен Огњен Орашанин - један од вођа Шкаљарског клана

”Они се сумњиче да су у августу и септембру 2020. године, дјелујући као организована криминална група, покушали да лише живота лице О.О. из Сокоца, на начин да су по претходном договору и плану набавили и испод возила које користи наведено лице поставили експлозивну направу, у намјери да ју активирају у тренутку када се у возилу буде налазио ово лице", саопштио је тада МУП Српске.

Орашанин је важио и за блиског пријатеља Младена Ћехе, који је у јулу 2007. године изрешетан у "шкоди фабији" на путу између Јахорине и Требевића. С њим је у возилу убијена и Маријана Ковачевић, секретарица тадашњег вицегувернера Централне банке БиХ. За злочин нико није осуђен, а тадашње ЦЈБ Источно Сарајево за убиство је осумњичило Миленка Лакића званог Лаки, који због других злочина ”лежи” казну од 35 година затвора,

Орашанин и Ћеха довођени су у везу са покушајем убиства Ратомира Рате Спаића и Слободана Јанковића 2003. године, али је Спаић тврдио да они нису ти који су пуцали на њега.

Орас је био мета више полицијских истрага. У Србији је привођен 2007. године због наводне умијешаности у убиство Горана Мијатовића Мите, власника ФК "Бежанија", али је у недостатку доказа пуштен. У више наврата је хапшен због сукоба и премлаћивања соколачког бизнисмена и власника пицерије "Викторија" Зорана Чоловића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: