Акција МУП-а

Ухапшен Огњен Орашанин - један од вођа Шкаљарског клана

  • Извор: АТВ
  • 05.09.2024. 16:36
  • 19:35

У акцији МУП-а Кантона Сарајево данас је у Сарајеву ухапшен Огњен Орашанин звани Орас, један од вођа Шкаљарског клана.

Како је потврђено за АТВ Орашанина је лоцирала Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ, а ухапшен је у сарајевском насељу Отока.

Огњен Орашанин у бјекству је био од децембра 2022. године када је избјегао хапшење у акцији "Шакал" који су спроводили МУП Републике Српске и Тужилаштво БиХ. МУП Српске је након акције Тужилаштву БиХ поднио извјештај против Орашанина и још 16 особа због сумње да су починили кривично дјело организовани криминал и трговина дрогом.

Осим Орашанина у извјештају се нашао и Филип Кораћ, један од најутицајнијих људи српског подземља и близак сарадник Луке Бојовића, те Сани Ал Мурда из Сарајева.

Управо су Орашанин и Ал Мурда означени као вође криминалне групе осумњичене да су од 2020. године неовлашћено трговали кокаином на међународном ниво и на територији БиХ, Србије, Хрватске и Краљевине Белгије. 

Кораћ је тек трећеосумњичени, а извори МУП-а наводе да је Орашанин у неколико наврата преко њега набављао дрогу. 

Пријављени су и Миљан Радоња, Зоран Бухаћ и Томислав Дрмић, за којим је Интерпол Загреб расписао потјерницу због трговине наркотицима и оружјем, по којој је ухапшен у Сарајеву.

Пријављен је и Огњан Кокић, који је у БиХ правоснажно осуђен на пет година затвора због трговине кокаином и марихуаном у предмету "Пирамида". Кокић је у октобру 2022. ухапшен у Загребу, а у кући коју је користио заједно с једном дјевојком пронађено је и одузето 2,8 килограма кокаина, 552 грама хероина...

Извјештајем су обухваћени Кемал Буква, Мирослав Милинковић Бато, те Златан Ћук из Бијељине, такође блиски сарадник "Шкаљарског клана" са подебљим криминалним досијеом, који је дуже вријеме недоступан истражним органима.

Пријављен је и Милош Поповац, полицијски службеник Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, те држављани Црне Горе Радоје Тодоровић, Зоран Никчевић, те Никола Дедовић. Никола је брат Игора Дедовића једног од вођа "Шкаљарског клана" који је јануару 2020. убијен у Атини заједно са Стеваном Стаматовићем. Њих су, пред женом и дјецом, изрешетала четири нападача.

Пријављен је и Крсто Вујић, против кога је Више тужилаштво у Подгорици подигло оптужницу за организовање убиства Сћепана Рогановића у Херцег Новом 13. фебруара 2020. године, на степеништу код Канли куле. У оптужници се наводило да је Вујић након злочина побјегао у БиХ, илегалним путем.

Међу пријављенима су још и Саша Караџић Кари, који важи за Орашанинову десну руку, те Жељко Дангубић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: