Predložen pritivor

Orašanin došao u BiH da se preda, ali je u međuvremenu uhapšen!

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Ognjenu Orašaninu zvanom Oras iz Sokoca, osumnjičenom za organizovani kriminal i trgovinu kokainom iz Belgije u BiH i Hrvatsku.

On je juče uhapšen u Sarajevu na osnovu međunarodne potjernice koja je za njim raspisana 23. marta 2023. godine. U bjekstvu se nalazio od decembra 2022. godine kada je izbjegao hapšenje u akciji ”Šakal” koju su sprovodili MUP Republike Srpske i Tužilaštvo BiH.

Na ročištu za pritvor Tužilaštvo BiH nije ”otkrivalo karte” i dokaze s kojima raspolaže. Kratko su naveli da se Orašaninu na teret stavlja da je od 26. novembra 2020. do 22. januara 2022. godine kao organizator grupe, kojoj je pristupilo više osoba, počinio krivično djelo organizovani krimina u vezi sa trgovinom droge.

Uhapšen Ognjen Orašanin - jedan od vođa Škaljarskog klana

Uhapšen Ognjen Orašanin - jedan od vođa Škaljarskog klana

”Osnovana sumnja proizilazi iz analize sadržaja ostvarenih komunikacijom putem ”Skaj” aplikacije iz koje se vidi da je Orašanin, zajedno sa članovima grupe, u više navrata organizovao trgovinu opojnom drogom kokain iz Belgije i da ju je prodavao na teritoriji BiH i Hrvatske”, rekao je predmetni tužilac.

Pojasnio je da Orašanin godinu i po dana nije bio dostupan organima gonjenja, te da upravo bjekstvo i skrivanje predstavljaju razlog za određivanje pritvora.

Na upit suda, tužilac je rekao da, u cilju ostvarivanja interesa istrage, trenutno ne može prezentovati dokaze iz ”Skaj” aplikacije s kojima raspolažu.

Odbrana se protivila prijedlogu za pritvor, te je predložila da se Orašaninu izreknu mjere zabrane.

”Uopšte ne možemo da se izjasnimo o osnovanoj sumnji, jer nam je u prijedlogu za pritvor pobrojano pet dokaza. To je izještaj o o otkrivanju počinilaca krivičnog djela, što zapranvo i nije dokaz. Prijedlog za raspisivanje potjernice, što takođe nije dokaz”, rekla je Orašaninon advokat.

Ko je Ognjen Orašanin, koji je uhapšen u Sarajevu?

Ko je Ognjen Orašanin, koji je uhapšen u Sarajevu?

Naglasila da je jedino s čime odbrana trenutno raspolaže analiza sadržaja iz ”Skaj” komunikacije.

”To sam pročitala i tu se zapravo radi o prepričavanju sadržaja iz ”Skaja”, što je pretpostavka, jer nemamo nijedan drugi dokaz koji potkrepljuje te navode. Samo toliko mogu da se izjasnim o osnovanoj sumnji, jer nemam ništa da bi uopšte mogla pobijati osnovanu sumnju”, rekla je Orašaninov branilac.

Kada je u pitanju skrivanje i bjekstvo osumnjičenog ona je istakla da se Orašanin s tužilaštvom dogovarao oko predaje.

”Tačno je da moj branjenik nije bio dostupan organima gonjenja, ali je tačno i da je u dogovoru sa tužilaštvom došao u BiH da se preda. Bili smo ušli u pregovore oko predaje, ali se desilo to da je on uhapšen”, rekla je branilac.

Odluku o pritvoru Sud BiH će donijeti u zakonskom roku.

Podsjetimo, u izvještaju koji je MUP Srpske dostavio Tužilaštvu našli su se Ognjen Orašanin i još 16 osoba, među kojima su Sani Al Murda i Filip Korać, jedan od najuticajnijih ljudi srpskog podzemlja i blizak saradnik Luke Bojovića. Orašanin i Al Murda, koji je u bjekstvu, u izvještaju su označeni kao vođe kriminalne grupe koja je trgovala kokainom koji su nabavljali iz Belgije.

Osim njih izvještajem su obuhvaćeni Miljan Radonja, Zoran Buhać i Tomislav Drmić. Zatim Ognjan Kokić, koji je ranije osuđen na pet godina zatvora zbog trgovine kokainom i marihuanom u predmetu "Piramida", a u oktobru 2022. je uhapšen u Zagrebu kada je pronađeno 2,8 kilograma kokaina i pola kilograma heroina... 

Izvještajem su obuhvaćeni Kemal Bukva, Miroslav Milinković Bato, te Zlatan Ćuk iz Bijeljine, takođe bliski saradnik "Škaljarskog klana" koji je godinama u bjekstvu.

Prijavljen je i Miloš Popovac, policijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te državljani Crne Gore Radoje Todorović, Zoran Nikčević, te Nikola Dedović. Nikola je brat Igora Dedovića jednog od vođa "Škaljarskog klana" koji je januaru 2020. ubijen u Atini zajedno sa Stevanom Stamatovićem. Njih su, pred ženom i djecom, izrešetala četiri napadača. Prijavljen je i Krsto Vujić, Saša Karadžić Kari, koji važi za Orašaninovu desnu ruku, te Željko Dangubić.


Pratite nas i putem Vibera