Украдено два милиона марака у Бањалуци

Лопови користили стан у Козарској улици, Приједор био наредна мета

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2024. 19:19

Окружни суд у Бањалуци одредио је једномјесечни притвор држављанину Грузије Нои Твалабеишвилију (41), осумњиченом за учешће у крађи два милиона марака од власнице мјењачнице Ј.Ш. из Бањалуке.

Tо је АТВ-у потврдио адвокат Славен Гостимировић, који по службеној дужности брани осумњиченог. Испливају и нови детаљи плана ове криминалне групе. 

Одређен притвор Грузину осумњиченом за крађу два милиона марака

Одређен притвор Грузину осумњиченом за крађу два милиона марака

Како АТВ сазнаје наредна мета био је Приједор.

Према сазнањима АТВ-а, ова огранизована група лопова из Грузије планирала је да се ”пресели” у Приједор гдје су највјероватније тражили нову погодну мету за напад. Како кажу у полицији, ова криминална група већ је направила неколико кривичних дјела у ФБиХ, али ниједна пљачка није била оваквог обима као у Бањалуци. Стручњаци из области безбједности истичу да је ова криминална међународна група, група професионалних криминалаца којима ово није била прва пљачка оваквог типа. 

АТВ сазнаје: Приједор био наредна мета пљачкашима из Грузије

АТВ сазнаје: Приједор био наредна мета пљачкашима из Грузије

"Наиме сигурно се ради о организованој групи која је оперисала на ширем подручју Европе и других земаља, гдје су они на основу својих информација одређивали мету и циљ гдјe ће вршити кривична дјела. Те групе функционишу као да су мултиетничке и мултинационалне", каже Саша Мићин, професор на Факултету безбједносних наука.

"Овдје се поставља основно питање, ко је изнутра помагао. Такве радње односно такве пљачке се не могу тако завршити лако без неког домаћег криминалца који је упратио и подијелио свој сазнања", каже Драгомир Андан, бивши директор Полиције Српске.

Осим Ное Твалбеишвилија којег је полиција ухапсила, још се трага за десет држављана Грузије. Сви су идентификовани и за њима су расписане централне потјернице. Извршени су претреси и пронађена су возила којим су се кретали извршиоци, али и локације одакле су планирали своје акције.

Ово су највеће пљачке новца у Републици Српској

Ово су највеће пљачке новца у Републици Српској

Током боравка у Бањалуци пљачкаши су користили изнајмљени стан у новој згради у Козарској улици у Бањалуци, одакле су кренули у планирање и реализацију напада на власницу мјењачнице. Полиција је тај стан открила, али пљачкаши и новац у њима нису затечени.  

Међународна криминална група из Грузије већ дуже вријеме је као мете за пљачку бирала власнике мјењачница. Пратили су њихове руте кретања, гдје живе, на који начин носе новац из мјењачница, у које вријеме су долазили и одлазили из мјењачница, да ли су имали обезбјеђење, које су им биле радне навике. Након свих тих истраживања, одлучили су се за пљачку власнице мјењачнице са Лауша. 

Ово су разбојници који су украли милионе у Бањалуци

Ово су разбојници који су украли милионе у Бањалуци

"Имали су подјелу послова, како је и истрага потврдила, ти појединци из Грузије су имали задатак да довезу возила у град", каже Ђурица Вукелић, начелник ПУ Бањалука.

Бањалучко Тужилаштво је за Твалбеишвилија тражило одређивање једномјесечног притвора. Како сазнајемо, он је и током испитивања пред тужиоцем дао активан исказ у којем је открио и одређене детаље о функционисању ове криминалне групе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: