Ukradeno dva miliona maraka u Banjaluci

Lopovi koristili stan u Kozarskoj ulici, Prijedor bio naredna meta

  • Izvor: ATV
  • 17.05.2024. 19:19

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor državljaninu Gruzije Noi Tvalabeišviliju (41), osumnjičenom za učešće u krađi dva miliona maraka od vlasnice mjenjačnice J.Š. iz Banjaluke.

To je ATV-u potvrdio advokat Slaven Gostimirović, koji po službenoj dužnosti brani osumnjičenog. Isplivaju i novi detalji plana ove kriminalne grupe. 

Određen pritvor Gruzinu osumnjičenom za krađu dva miliona maraka

Određen pritvor Gruzinu osumnjičenom za krađu dva miliona maraka

Kako ATV saznaje naredna meta bio je Prijedor.

Prema saznanjima ATV-a, ova ogranizovana grupa lopova iz Gruzije planirala je da se ”preseli” u Prijedor gdje su najvjerovatnije tražili novu pogodnu metu za napad. Kako kažu u policiji, ova kriminalna grupa već je napravila nekoliko krivičnih djela u FBiH, ali nijedna pljačka nije bila ovakvog obima kao u Banjaluci. Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti ističu da je ova kriminalna međunarodna grupa, grupa profesionalnih kriminalaca kojima ovo nije bila prva pljačka ovakvog tipa. 

ATV saznaje: Prijedor bio naredna meta pljačkašima iz Gruzije

ATV saznaje: Prijedor bio naredna meta pljačkašima iz Gruzije

"Naime sigurno se radi o organizovanoj grupi koja je operisala na širem području Еvrope i drugih zemalja, gdje su oni na osnovu svojih informacija određivali metu i cilj gdje će vršiti krivična djela. Te grupe funkcionišu kao da su multietničke i multinacionalne", kaže Saša Mićin, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

"Ovdje se postavlja osnovno pitanje, ko je iznutra pomagao. Takve radnje odnosno takve pljačke se ne mogu tako završiti lako bez nekog domaćeg kriminalca koji je upratio i podijelio svoj saznanja", kaže Dragomir Andan, bivši direktor Policije Srpske.

Osim Noe Tvalbeišvilija kojeg je policija uhapsila, još se traga za deset državljana Gruzije. Svi su identifikovani i za njima su raspisane centralne potjernice. Izvršeni su pretresi i pronađena su vozila kojim su se kretali izvršioci, ali i lokacije odakle su planirali svoje akcije.

Ovo su najveće pljačke novca u Republici Srpskoj

Ovo su najveće pljačke novca u Republici Srpskoj

Tokom boravka u Banjaluci pljačkaši su koristili iznajmljeni stan u novoj zgradi u Kozarskoj ulici u Banjaluci, odakle su krenuli u planiranje i realizaciju napada na vlasnicu mjenjačnice. Policija je taj stan otkrila, ali pljačkaši i novac u njima nisu zatečeni.  

Međunarodna kriminalna grupa iz Gruzije već duže vrijeme je kao mete za pljačku birala vlasnike mjenjačnica. Pratili su njihove rute kretanja, gdje žive, na koji način nose novac iz mjenjačnica, u koje vrijeme su dolazili i odlazili iz mjenjačnica, da li su imali obezbjeđenje, koje su im bile radne navike. Nakon svih tih istraživanja, odlučili su se za pljačku vlasnice mjenjačnice sa Lauša. 

Ovo su razbojnici koji su ukrali milione u Banjaluci

Ovo su razbojnici koji su ukrali milione u Banjaluci

"Imali su podjelu poslova, kako je i istraga potvrdila, ti pojedinci iz Gruzije su imali zadatak da dovezu vozila u grad", kaže Đurica Vukelić, načelnik PU Banjaluka.

Banjalučko Tužilaštvo je za Tvalbeišvilija tražilo određivanje jednomjesečnog pritvora. Kako saznajemo, on je i tokom ispitivanja pred tužiocem dao aktivan iskaz u kojem je otkrio i određene detalje o funkcionisanju ove kriminalne grupe.

Pratite nas i putem Vibera