Jedan od nosilaca organizovanog kriminala

Ko je Ognjen Orašanin, koji je uhapšen u Sarajevu?

  • Izvor: ATV
  • 05.09.2024. 20:00

Ognjen Orašanin zvani Oras iz Sokoca, koji je uhapšen u Sarajevu, godinama važi za bezbjednosno interesantno lice i u internim policijskim dokumentima svojevremeno je bio označen kao jedan od nosilaca organizovanog kriminala u BiH.

Kao polja djelovanja, u informaciji je navođena trgovina drogom, auto-kriminal, iznude i zelenaštva, što nikada nije dokazano.

Poslije raspakivanja ”Skaj” aplikacije Orašanin je u policijskim krugovima označen kao jedan od vođa ”Škaljarskog klana”. Raspakivanje ”kripti” otkrilo je i da se Orašanin 2020. godine našao na udaru suparničkog ”Kavačkog klana”.

Naime, 17. oktobra 2020. godine pod Orašaninovo vozilo je podmetnuta bomba koja je na vrijeme uočena i nije se aktivirala. Za taj slučaj MUP Srpske je podnio prijavu Tužilaštvu BiH protiv vođe ”Kavačkog klana” Radoja Zvicera, te Darka Еleza, M.M. i nepoznate osobe.

Uhapšen Ognjen Orašanin - jedan od vođa Škaljarskog klana

Uhapšen Ognjen Orašanin - jedan od vođa Škaljarskog klana

”Oni se sumnjiče da su u avgustu i septembru 2020. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, pokušali da liše života lice O.O. iz Sokoca, na način da su po prethodnom dogovoru i planu nabavili i ispod vozila koje koristi navedeno lice postavili eksplozivnu napravu, u namjeri da ju aktiviraju u trenutku kada se u vozilu bude nalazio ovo lice", saopštio je tada MUP Srpske.

Orašanin je važio i za bliskog prijatelja Mladena Ćehe, koji je u julu 2007. godine izrešetan u "škodi fabiji" na putu između Jahorine i Trebevića. S njim je u vozilu ubijena i Marijana Kovačević, sekretarica tadašnjeg viceguvernera Centralne banke BiH. Za zločin niko nije osuđen, a tadašnje CJB Istočno Sarajevo za ubistvo je osumnjičilo Milenka Lakića zvanog Laki, koji zbog drugih zločina ”leži” kaznu od 35 godina zatvora,

Orašanin i Ćeha dovođeni su u vezu sa pokušajem ubistva Ratomira Rate Spaića i Slobodana Jankovića 2003. godine, ali je Spaić tvrdio da oni nisu ti koji su pucali na njega.

Oras je bio meta više policijskih istraga. U Srbiji je privođen 2007. godine zbog navodne umiješanosti u ubistvo Gorana Mijatovića Mite, vlasnika FK "Bežanija", ali je u nedostatku dokaza pušten. U više navrata je hapšen zbog sukoba i premlaćivanja sokolačkog biznismena i vlasnika picerije "Viktorija" Zorana Čolovića.

Pratite nas i putem Vibera