Рунић са Гујоном

Средствима Србије урађени пројекти економског оснаживања пољопривредника у Дрвару

  • Извор: СРНА
  • 17.08.2024. 13:43

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је данас да српске повратничке општине са подручја Федерације БиХ (ФБиХ) могу да користе средства Владе Србије путем Канцеларије за сарадњу са Србима у дијаспори и региону, те да су до сада урађени значајни пројекти економског оснаживања пољопривредних произвођача.

"Урађени су значајни пројекти како економског оснаживања пољопривредних произвођача на подручју општине Петровац, у Посавини, а ове године и оснаживање социјално угрожених домаћинстава у општини Дрвар кроз додјелу сточних грла путем Удружење сточара `Феникс` и Удружење овчара", рекла је Рунићева новинарима у Дрвару након састанка са директором Канцеларије Владе Србије за јавну и културну дипломатију Арно Гујоном.

Рунићева је додала да укупна издвајања Канцеларије за сарадњу са Србима у региону за општину Дрвар у овој години износе око 50.000 евра и односе се на економско оснаживање пољопривредних произвођача, сточара и овчара.

Поново се огласила жена најпознатијег српског горштака

Поново се огласила жена најпознатијег српског горштака

Према њеним ријечима, данашња посјета је организована с циљем сагледавања свега што је до сада постигнуто, али и да се направи договор за сарадњу у будућем периоду.

"Свака посјета представника Србије, а поготово великог добротвора и нашег пријатеља Арна Гујона је од изузетног значаја и заиста нам свима даје вјетар у леђа да наставимо да радимо на оснаживању српског повратничког становништва на подручју ФБиХ кроз разне активности, како културне, тако привредне и сваке друге", поручила је Рунићева.

Она је подсјетила да су захваљујући средствима Србије на подручју Дрвара урађени многи пројекти у износу од 8.000.000 КМ.

Рунићева је додала да је Гујону данас уручен и Грб општине Дрвар, који се додјељује пријатељима ове општине као знак захвалности за сву помоћ.

Полицајац брутално истукао ухапшеног младића, камере га снимиле

Полицајац брутално истукао ухапшеног младића, камере га снимиле

Гујон је рекао да је прије три године договорено да се ради на самоодрживим пројектима за повратнике.

"Са тим смо кренули почетком 2022. године, тако што смо испоручили стеоне јунице у Босанском Петровцу, механизацију у Посавини и пчеларску опрему у Грахову у укупном износу од 80.000 евра", навео је Гујон.

Он је рекао да је овогодишња помоћ додијељена Дрвару мали дио укупне помоћи коју Влада Србије издваја за четири општине у ФБиХ.

Гујон је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић у Дрвару отворио погон фабрике "Јумко" који запошљава 100 жена као економски подстрек за те крајеве.

"Да се Срби где год да живе не забораве, да бринемо о њима и да им покажемо солидарност и поштовање. Грб општине Дрвар који сам добио данас за мене представља велику част јер то је грб који добијам од Срба повратника који су претрпели свашта током рата, али и нажалост свашта када су се вратили овде", поручио је Гујон.

Хеликоптер прекинуо гашење пожара због транспорта пацијента из Требиња у Бањалука

Хеликоптер прекинуо гашење пожара због транспорта пацијента из Требиња у Бањалука

Он каже да и данас у Дрвару има административних проблема и дискриминација због чега је потребно показати солидарност.

"Данас ћемо да обиђемо људе који су примили помоћ, да разговарамо са њима и видимо колико им то значе. Ти људи су борци и боре се да опсатју на својим огњиштима и ми смо ту да им кажемо да нису сами, да имају подршку своје матице, своје Србије", закључио је Гујон.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске