Runić sa Gujonom

Sredstvima Srbije urađeni projekti ekonomskog osnaživanja poljoprivrednika u Drvaru

  • Izvor: SRNA
  • 17.08.2024. 13:43

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je danas da srpske povratničke opštine sa područja Federacije BiH (FBiH) mogu da koriste sredstva Vlade Srbije putem Kancelarije za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu, te da su do sada urađeni značajni projekti ekonomskog osnaživanja poljoprivrednih proizvođača.

"Urađeni su značajni projekti kako ekonomskog osnaživanja poljoprivrednih proizvođača na području opštine Petrovac, u Posavini, a ove godine i osnaživanje socijalno ugroženih domaćinstava u opštini Drvar kroz dodjelu stočnih grla putem Udruženje stočara `Feniks` i Udruženje ovčara", rekla je Runićeva novinarima u Drvaru nakon sastanka sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujonom.

Runićeva je dodala da ukupna izdvajanja Kancelarije za saradnju sa Srbima u regionu za opštinu Drvar u ovoj godini iznose oko 50.000 evra i odnose se na ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača, stočara i ovčara.

Ponovo se oglasila žena najpoznatijeg srpskog gorštaka

Ponovo se oglasila žena najpoznatijeg srpskog gorštaka

Prema njenim riječima, današnja posjeta je organizovana s ciljem sagledavanja svega što je do sada postignuto, ali i da se napravi dogovor za saradnju u budućem periodu.

"Svaka posjeta predstavnika Srbije, a pogotovo velikog dobrotvora i našeg prijatelja Arna Gujona je od izuzetnog značaja i zaista nam svima daje vjetar u leđa da nastavimo da radimo na osnaživanju srpskog povratničkog stanovništva na području FBiH kroz razne aktivnosti, kako kulturne, tako privredne i svake druge", poručila je Runićeva.

Ona je podsjetila da su zahvaljujući sredstvima Srbije na području Drvara urađeni mnogi projekti u iznosu od 8.000.000 KM.

Runićeva je dodala da je Gujonu danas uručen i Grb opštine Drvar, koji se dodjeljuje prijateljima ove opštine kao znak zahvalnosti za svu pomoć.

Policajac brutalno istukao uhapšenog mladića, kamere ga snimile

Policajac brutalno istukao uhapšenog mladića, kamere ga snimile

Gujon je rekao da je prije tri godine dogovoreno da se radi na samoodrživim projektima za povratnike.

"Sa tim smo krenuli početkom 2022. godine, tako što smo isporučili steone junice u Bosanskom Petrovcu, mehanizaciju u Posavini i pčelarsku opremu u Grahovu u ukupnom iznosu od 80.000 evra", naveo je Gujon.

On je rekao da je ovogodišnja pomoć dodijeljena Drvaru mali dio ukupne pomoći koju Vlada Srbije izdvaja za četiri opštine u FBiH.

Gujon je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Drvaru otvorio pogon fabrike "Jumko" koji zapošljava 100 žena kao ekonomski podstrek za te krajeve.

"Da se Srbi gde god da žive ne zaborave, da brinemo o njima i da im pokažemo solidarnost i poštovanje. Grb opštine Drvar koji sam dobio danas za mene predstavlja veliku čast jer to je grb koji dobijam od Srba povratnika koji su pretrpeli svašta tokom rata, ali i nažalost svašta kada su se vratili ovde", poručio je Gujon.

Helikopter prekinuo gašenje požara zbog transporta pacijenta iz Trebinja u Banjaluka

Helikopter prekinuo gašenje požara zbog transporta pacijenta iz Trebinja u Banjaluka

On kaže da i danas u Drvaru ima administrativnih problema i diskriminacija zbog čega je potrebno pokazati solidarnost.

"Danas ćemo da obiđemo ljude koji su primili pomoć, da razgovaramo sa njima i vidimo koliko im to znače. Ti ljudi su borci i bore se da opsatju na svojim ognjištima i mi smo tu da im kažemo da nisu sami, da imaju podršku svoje matice, svoje Srbije", zaključio je Gujon.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Čarolija Republike Srpske

    ''Čarolija Republike Srpske