Подаци сајта Нумбео

Скуп живот у Бијељини

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2023. 19:30

Четворочланој породици у Бијељини, без плаћања најма, за живот мјесечно треба 3.647 марака, док је појединцу за један мјесец живота у Бијељини потребно 1.066 KМ, подаци су сајта Нумбео, специјализованог за процјену и анализу трошкова живота. Ако је судити по овој статистици, Бијељина је четврти најскупљи град у БиХ, одмах иза Сарајева, Мостара и Бањалуке. Грађани кажу да ни сами не знају одакле им новац, те да већину издвајају за храну.

"На храну. Н: Је л' скупа? Наравно да јесте. Скупљи смо од свих.”

“Па јесте најскупљи, добро сте ви то рекли, све је скупо”

“Мислим да је то тачно. Погледајте само ову зелену пијацу, прођите па видите, не требам вам ништа више причати", кажу грађани.

Просјечна мјесечна нето примања у Бијељини, према овом сајту износе око 850 марака. За плаћање рачуна за стан од 80-ак квадрата мјесечно је потребно издвојити 2.44 марке. За мјесечну претплату за телефон Бијељинци мјесечно потроше од 30 до 80 марака, а за интернет од 40 до 90 KМ. Уз то све, када оду у куповину, и кошара је све лакша, жале се потрошачи. 

ЈОВАН ВАСИЛИЋ, предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно”.

“Да жалби има-има, више има жалби овако у разговору да је тешко да  су неки производи отишли и превише, а оно што се људи у последње вријеме највише жале је смањење грамаже. Н: На шта се жале потрошачи? Па на то да сваки пут кад оду у продавницу за исту количину новца добију мање робе", каже Јован Василић, предсједник Удружења за заштиту потрошача "Звоно".

За изнајмљивање стана, у Бијељини ће вам требати од 250 до 400 марака, пише “Нумбео”. Бијељина је већ годинама и у врху по цијенама квадрата, које су дошле и до 3.100KМ. Без обзира на то станови се распродају и прије него се зграде направе,

“Још увијек је добра куповна моћ, посебно станове, цијене се крећу од 2.200 до 3.100, што се тиче нових станова, а од половних они су од 1.500 до 2.500 зависи од спратности има ли лифт итд., што се тиче кућа оне се доста мање продају, него станови. Имамо од 400.000 па до 500.000 коју смо ми реализовали у нашој агенцији", каже Јована Деспотовић, трговац некретнинама.

Судећи према свим параметрима у Бијељини је у односу на остатак Републике Српске једино јефтиније гориво, што је олакшавајућа околност, с обзиром да нека домаћинства у Семберији у свом власништву имају чак и по три аутомобила.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм