Podaci sajta Numbeo

Skup život u Bijeljini

  • Izvor: ATV
  • 18.10.2023. 19:30

Četvoročlanoj porodici u Bijeljini, bez plaćanja najma, za život mjesečno treba 3.647 maraka, dok je pojedincu za jedan mjesec života u Bijeljini potrebno 1.066 KM, podaci su sajta Numbeo, specijalizovanog za procjenu i analizu troškova života. Ako je suditi po ovoj statistici, Bijeljina je četvrti najskuplji grad u BiH, odmah iza Sarajeva, Mostara i Banjaluke. Građani kažu da ni sami ne znaju odakle im novac, te da većinu izdvajaju za hranu.

"Na hranu. N: Je l' skupa? Naravno da jeste. Skuplji smo od svih.”

“Pa jeste najskuplji, dobro ste vi to rekli, sve je skupo”

“Mislim da je to tačno. Pogledajte samo ovu zelenu pijacu, prođite pa vidite, ne trebam vam ništa više pričati", kažu građani.

Prosječna mjesečna neto primanja u Bijeljini, prema ovom sajtu iznose oko 850 maraka. Za plaćanje računa za stan od 80-ak kvadrata mjesečno je potrebno izdvojiti 2.44 marke. Za mjesečnu pretplatu za telefon Bijeljinci mjesečno potroše od 30 do 80 maraka, a za internet od 40 do 90 KM. Uz to sve, kada odu u kupovinu, i košara je sve lakša, žale se potrošači. 

JOVAN VASILIĆ, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono”.

“Da žalbi ima-ima, više ima žalbi ovako u razgovoru da je teško da  su neki proizvodi otišli i previše, a ono što se ljudi u poslednje vrijeme najviše žale je smanjenje gramaže. N: Na šta se žale potrošači? Pa na to da svaki put kad odu u prodavnicu za istu količinu novca dobiju manje robe", kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Zvono".

Za iznajmljivanje stana, u Bijeljini će vam trebati od 250 do 400 maraka, piše “Numbeo”. Bijeljina je već godinama i u vrhu po cijenama kvadrata, koje su došle i do 3.100KM. Bez obzira na to stanovi se rasprodaju i prije nego se zgrade naprave,

“Još uvijek je dobra kupovna moć, posebno stanove, cijene se kreću od 2.200 do 3.100, što se tiče novih stanova, a od polovnih oni su od 1.500 do 2.500 zavisi od spratnosti ima li lift itd., što se tiče kuća one se dosta manje prodaju, nego stanovi. Imamo od 400.000 pa do 500.000 koju smo mi realizovali u našoj agenciji", kaže Jovana Despotović, trgovac nekretninama.

Sudeći prema svim parametrima u Bijeljini je u odnosu na ostatak Republike Srpske jedino jeftinije gorivo, što je olakšavajuća okolnost, s obzirom da neka domaćinstva u Semberiji u svom vlasništvu imaju čak i po tri automobila.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: