Суша главни кривац

Редукција воде тешко пала становницима Источног Сарајева

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2024. 19:07

Становници Источног Сарајева кажу да редукцију воде тешко подносе, али им је олакшавајућа околност што воде најчешће нема и ноћним часовима.

Незапамћене врућине, током цијеле године, узроковале су сушу и то је разлог редукције воде у Источном Сарајеву.

Тренутно се располаже са 30 одсто капацитета кажу из "Водовода и канализације",  те апелују на грађане да рационално троше воду.

- Основни узрок јесте пад воде на свим извориштима, који улазе у градски систем водоснабдијевања. Тај пад је 70 одсто, тачније, ми тренутно располажемо са 30 одсто капацитета на свим извориштима. Разлог тог пада јесу ови климатски екстреми узроковани климатским промјенама - каже Љубиша Лаловић, директор "Водовода и канализације" а.д. Источно Сарајево.

- Када су нека додатна два врела која смо радили, потпуно изгубили своју издашност, људи из предузећа "Водовод и канализација" а.д. Источно Ново Сарајево су били приморани да уведу план редукција. Тај план редукција се поштује, покушавамо све да урадимо, односно надлежно предузеће покушава све да уради и да се временски период редукција смањи - рекао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Иако становници зона под редукцијом немају воду по седам часова дневно, у систем за водоснабдијевање у Источном Сарајеву дневно се убацује око 13.000 кубика воде, што је по међународним стандардима довољно за 45.000 становника. 

- Имамо три зоне самих редукција, на тим зонама ми надокнађујемо тај дефицит на извориштима и да кажем није то тако ни страшно ни екстремно. Грађани немају воду, поједине зоне, по седам сати и онда наредних 17 сати имају - каже Лаловић.

- Ми смо као град по први пут прошле године издвојили 250.000 КМ за изградњу система "Градски млин" заједно са општином Источно Ново Сарајево и заједно са водоводним предузећем и на тај начин омогућили неких нових 40 секундних литара воде у водоводни систем. Очигледно је да је ова суша наметнула потребе за још више и за далеко више - сматра Ћосић.

"Водовод" Источно Сарајево је једини водовод у Српској који потпуно снабдијева три јединице локалне самоуправе и то је Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново, али и дијелове Добриња један и четири који територијално припадају Кантону Сарајево.

Пратите нас и путем Вибера