Suša glavni krivac

Redukcija vode teško pala stanovnicima Istočnog Sarajeva

  • Izvor: ATV
  • 06.09.2024. 19:07

Stanovnici Istočnog Sarajeva kažu da redukciju vode teško podnose, ali im je olakšavajuća okolnost što vode najčešće nema i noćnim časovima.

Nezapamćene vrućine, tokom cijele godine, uzrokovale su sušu i to je razlog redukcije vode u Istočnom Sarajevu.

Trenutno se raspolaže sa 30 odsto kapaciteta kažu iz "Vodovoda i kanalizacije",  te apeluju na građane da racionalno troše vodu.

- Osnovni uzrok jeste pad vode na svim izvorištima, koji ulaze u gradski sistem vodosnabdijevanja. Taj pad je 70 odsto, tačnije, mi trenutno raspolažemo sa 30 odsto kapaciteta na svim izvorištima. Razlog tog pada jesu ovi klimatski ekstremi uzrokovani klimatskim promjenama - kaže Ljubiša Lalović, direktor "Vodovoda i kanalizacije" a.d. Istočno Sarajevo.

- Kada su neka dodatna dva vrela koja smo radili, potpuno izgubili svoju izdašnost, ljudi iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" a.d. Istočno Novo Sarajevo su bili primorani da uvedu plan redukcija. Taj plan redukcija se poštuje, pokušavamo sve da uradimo, odnosno nadležno preduzeće pokušava sve da uradi i da se vremenski period redukcija smanji - rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Iako stanovnici zona pod redukcijom nemaju vodu po sedam časova dnevno, u sistem za vodosnabdijevanje u Istočnom Sarajevu dnevno se ubacuje oko 13.000 kubika vode, što je po međunarodnim standardima dovoljno za 45.000 stanovnika. 

- Imamo tri zone samih redukcija, na tim zonama mi nadoknađujemo taj deficit na izvorištima i da kažem nije to tako ni strašno ni ekstremno. Građani nemaju vodu, pojedine zone, po sedam sati i onda narednih 17 sati imaju - kaže Lalović.

- Mi smo kao grad po prvi put prošle godine izdvojili 250.000 KM za izgradnju sistema "Gradski mlin" zajedno sa opštinom Istočno Novo Sarajevo i zajedno sa vodovodnim preduzećem i na taj način omogućili nekih novih 40 sekundnih litara vode u vodovodni sistem. Očigledno je da je ova suša nametnula potrebe za još više i za daleko više - smatra Ćosić.

"Vodovod" Istočno Sarajevo je jedini vodovod u Srpskoj koji potpuno snabdijeva tri jedinice lokalne samouprave i to je Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo, ali i dijelove Dobrinja jedan i četiri koji teritorijalno pripadaju Kantonu Sarajevo.

Pratite nas i putem Vibera