Суђење Обрену Петровићу

Поплава као у Добоју догађа се једном у 500 година!

Катастрофалне поплаве које су погодиле Добој 2014. године спадају у ред оних које се дешавају једном у 500 и 1.000 година и град ничим није било могуће одбранити.

То је у Окружном суду у Бањалуци рекао Младен Вулић, свједок одбране на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу. Вулић, који је у вријеме поплава радио као директор добојског „Водовода“, каже да је ниво ријеке Босне страховито брзо растао.

„Тог 14. маја, од 11 до 17 часова ниво Босне нарастао је на четири метра, а у поноћ је већ био пет метара. На дан поплаве 15. маја око 7 часова водостај је био око 6,3 метра“, истакао је Вулић.


Руси не посустају: Погођен важан мост, покренута хитна евакуација

Руси не посустају: Погођен важан мост, покренута хитна евакуација

Током свједочења он је испричао да у Добоју постоји прецрпна станица, која испумпава воду из града, наводећи да је она у критично вријеме радила све док није нестало струје. Навео је и да се прије поплава више пута чуо са оптуженим Петровићем који му је рекао да спасава људе и материјално техничка средства.

Вулић каже да је и сам био на терену и видио да се радио насип уз поток Лијешањ, те поред корита Босне по магистралном путу у насељу Усора од Жељезног моста до ушћа потока Лијешањ.

„Да није било тог насипа вода би у град ушла око два до три часа ујутро у ноћи 14. на 15. мај. Тај насип је могао да се супротстави до шест метара висине водостаја, а Босна је била на 6,6 метра. Сви одбрамбени насипи се пројектују на стогодишње воде, а ова поплава је категорисана као воде у 500 до 1.000 година. Вода је у Добој ушла из правца насеља Усора и потока Лијешањ 15. маја између 10 и 11 часова“, рекао је, између осталог, Вулић.


Слободан Станаревић напустио ДЕМОС

Слободан Станаревић напустио ДЕМОС

Зоран Благојевић, руководилац у „Електро Добоју“, похвалио је Петровићев рад и организационе способности, наводећи да је и њима помогао јер је одобрио камиона с пијеском како би се заштитило складиште „Електро Добој“ у Усори.

„Ми смо имали два чамца и он је тражио да их ангажујемо и један је уступљен Цивилној заштити. Казао ми је да с једним чамцем обиђем вртиће, школе, дијализни центар и болницу. То сам урадио са два електроинжињера, а вртићи и школе су већ били евакуисани. Из Дома здравља смо спасили шефа Хитне помоћи и још неколико људи, док у Дијализном центру није било никога. Обрен ми је рекао да обиђем ниске објекте и куће и спасили смо једног човјека са крова. Спасили смо више људи“, посвједочио је Благојевић.

Петровића и Видаковића оптужница терети за кривично дјело изазивања опште опасности јер су пропустили да спроведу мјере и упозоре грађане на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине. Усљед тога је, како се наводи у оптужници, у поплавама погинуло 11 особа и причињена је огромна материјална штета.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм