Будва

Закукали угоститељи у Црној Гори: Код туриста им једно посебно смета

  • Извор: Нова.рс
  • 20.08.2024. 11:36

Љетна сезона у Црној Гори ове године је почела, по свему судећи, тек у августу, а угоститељи и сви они који “живе од туриста”, закукали су и хватају се за главу, јер, како кажу за "Нова.рс", госте су предуго чекали, а ови, који су коначно стигли, ништа не троше.

Из Туристичке организације Будва, најпосјећенијег и најпопуларнијег мјеста у овом дијелу јадранског приморја, признају да су очекивања од овог љета била далеко већа, пише "Нова.рс".

Полупразне плаже све до краја јула, за оне који воле мир и бјекство од гужве, биле су идеално мјесто за одмор у Црној Гори, али мјештани који цијеле године чекају туристе, за које се интензивно спремају још од априла, жале се на сезону и тврде да су ове године доживјели дебакл.

Угоститељима, међутим, код туриста посебно смета једна ствар.

Преминуо син Стипе Габрића Јамбе

Преминуо син Стипе Габрића Јамбе

"Ово је најгора сезона у Будви и то ће вам сви потврдити! Никад није било мање људи, не рачунајући пандемијске године. Ови који су дошли да љетују код нас су они који не једу по ресторанима, него маркетима, не излазе у клубове, већ слушају музику док сједе на зидићу и једу пљескавицу, купају се само на градској плажи и броје сваки цент", каже Момчило Ђукић, који ради у једном од будванских ресторана.

Талас туриста, који су очекивали крајем јуна и почетком јула, стигао је тек прије двије седмице.

"Сезона је умјесто у јуну, почела у августу и трајаће 20 дана, умјесто три мјесеца. Они који долазе у септембру се не рачунају, то је све слабо. Има мало људи из Србије, а вјерујем да су их отјерале цијене и овај хаос који овдје влада. До прије двије недјеље, више од 50 одсто столова у кафићу на плажи било је празно, имали смо и слободних лежаљки суботом и недјељом, што се никад раније није десило", прича Маја, која већ трећу сезону ради “у шанку”, у кафићу на градској плажи.

Нема бакшиша

Плате, каже, нису лоше, али нема бакшиша.

Купаца ни за лијека: Колико тренутно коштају дрва и пелет

Купаца ни за лијека: Колико тренутно коштају дрва и пелет

"Кад се ради на приморју увијек сабирате плату и бакшиш. Међутим, ове године нема туриста, па ни додатних пара. Имамо плату, смјештај и два оброка дневно, што је супер понуда, али гости на нашем дијелу плаже за цијели дан попију једну кафу и пиво и то је то. У јулу смо имали и два кувара, али храна није пролазила, нико ништа није поручивао, па су отпуштени, а јеловник смо укинули", каже она.

У хотелима се, међутим, жале на “тип гостију”, али не и на број.

"Пуни смо мјесецима и све је букирано до краја октобра. Овог љета имамо највише гостију из Турске и Србије, мали проценат је из БиХ, има спорадично Израелаца, Британаца, Нијемаца, Казахстанаца. Међутим, осјети се немаштина. Људи мање троше него ранијих година, тако да бих рекао да смо постали дестинација за сиромашније. Некада су поручивали скупоцјена пића у лобију, одлазили у хотелски казино, звали да им се у собу доносе луксузни оброци, а сад тога више нема", каже Предраг, који ради на рецепцији једног будванског хотела.

Ово су најчешће преваре хрватских угоститеља

Ово су најчешће преваре хрватских угоститеља

На шеталишту поред познате будванске, Словенске плаже, од почетка августа немогуће је проћи кроз гужву послије 20 сати, а током дана нема мјеста за пешкир, што међутим није показатељ успјешне сезоне.

"Тако је тек сад, али ми те госте већ два мјесеца чекамо. Долази нам много младих, тинејџера, који овдје излазе, али они слабо троше, пију по маркетима и трафикама, жељни су буке, не смета им ђубре и хаос", прича Сања која ради у клубу, у близини обале Словенске плаже.

Дио туриста, који годинама долазе на црногорско приморје ипак су и даље вјерни овој обали.

Купаца ни за лијека: Колико тренутно коштају дрва и пелет

Купаца ни за лијека: Колико тренутно коштају дрва и пелет

"Љетујемо у Будви већ 10 година и морам признати да је овог љета катастрофално. Ништа ми се овдје више не свиђа. Долазимо због пријатеља који овдје живе и који су дивни. Са њима идемо на плажу, пијемо вино, дружимо се, али Будва се претворила у градилиште, депоније су гдје год погледате, гомиле ђубрета које нико не чисти, непријатни мириси канализације осјећају се чак и у мору. Особље у локалима и на плажама је често врло нељубазно, а цијене су ненормалне. Као да су сви дигли руке од града који нам је некада био омиљен", каже Милутин Петронијевић (42) из Београда, који је на мору са супругом и двоје деце.

Званични подаци

Из Туристичке организације Будва, дјелимично се слажу са тврдњама мјештана.

Метеоролози објавили када нам се враћају врућине

Метеоролози објавили када нам се враћају врућине

"Очекивања туристичке привреде, формирана на бази одличног раног букинга у предсезони, била су већа, превазилазила су тренутне бројке. Током јуна и јула долазило је до повременог пада броја туриста у односу на исти период прошле године, нарочито у приватном смјештају, али када се узму у обзир сви параметри, сезона је на задовољавајућем нивоу", кажу за "Нова.рс" у ТОБ-у.

Према званичним подацима, Будву је током јуна посјетило око 114.000 туриста из 154 земље.

"Они су остварили близу милион и 130.000 ноћења. Податке за јул још немамо. Према посљедњем пресјеку у Будви тренутно борави око 42 хиљаде туриста, око 24 хиљаде у приватном и близу 18 хиљада у хотелском смјештају, што је на нивоу прошле године", кажу у ТОБ-у.

На будванској ривијери је тренутно око 68 хиљада туриста.

"Када је у питању структура гостију у хотелском смјештају, најбројнији гости су из Србије, Израела, Босне и Херцеговине, Њемачке, Велике Британије, Кине, Италије, Казахстана, Чешке, Русије и Украјине. У приватном смјештају највише их је из Србије, Русије, БиХ, Украјине, Њемачке, Турске, Пољске, Македоније, Хрватске и Румуније", кажу у Туристичкој организацији Будве.

Пратите нас и путем Вибера