Инспекција утврдила

Ово су најчешће преваре хрватских угоститеља

  • Извор: Агенције
  • 20.08.2024. 11:20

Циљани инспекцијски надзор Пореске управе, спроведен овог љета, открио је забрињавајуће податке: чак 60 одсто угоститеља у Хрватској варало је с издавањем рачуна.

Директор Пореске управе Божидар Кутлеша, у разговору за "РТЛ Данас", појаснио је како се неправилности, углавном повезане с неиздавањем или сторнирањем рачуна, односе на 5.000 ризичних пореских обвезника.

Купаца ни за лијека: Колико тренутно коштају дрва и пелет

Купаца ни за лијека: Колико тренутно коштају дрва и пелет

На питање како најчешће варају, Кутлеша је објаснио да се углавном ради о неиздавању рачуна.

“Често је понуда у питању која касније не буде фискализована што је најтежи порески прекршај који се санкционише прекршајним казнама. Наравно, инспектори су на терену појачан поготово током туристичке сезоне”, објаснио је Кутлеша.

Говорећи о онима који издају рачун, па га касније сторнирају, Кутлеша је објаснио да тај рачун у принципу није нити издан односно није фискализован.

“Ако није прошао кроз фискализацију тај рачун је неисправан”, додао је Кутлеша.

Историјски максимум: Цијена златне полуге премашила милион долара

Историјски максимум: Цијена златне полуге премашила милион долара

Код повреде закона, у тежим случајевима долази и до затварања објеката. Овог љета, девет објеката било је затворено, већином у Загребу, као крајња мјера када се не поштују прописи.

На питање о сивој економији, Кутлеша је истакао како је ПДВ “јаз” у Хрватској 5,8 одсто, што земљу сврстава уз бок с државама попут Данске и Ирске. Упркос жалбама угоститеља да је током сезоне тешко пратити све трансакције, Кутлеша је нагласио да већина успијева поштовати правила.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.