Произвођачи кукају

Купаца ни за лијека: Колико тренутно коштају дрва и пелет

  • Извор: Глас Српске
  • 20.08.2024. 11:16

Иако се гријна сезона ближи, осигуравање огрјева ове године готово да није почело. Складишта су препуна, а купаца, кажу продавачи, нема ни за лијека, што није био случај претходних година у ово доба, када су муштерије чекале у редовима.

Потражња за огрјевним дрветом и пелетом никад није била лошија, како на домаћем, тако и на страном тржишту, гдје је за седам мјесеци ове године пласирано готово 50 одсто мање робе у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), БиХ је од јануара до краја јула ове године извезла огрјевног дрвета у вриједности од 49,04 милиона марака, док је истовремено на инострано тржиште пласиран пелет вриједан 9,79 милиона КМ.

У истом периоду прошле године на страно тржиште отишло је 67,06 милиона КМ огрјевног дрвета, као и 18,22 милиона КМ пелета, пише "Глас Српске".

Метеоролози објавили када нам се враћају врућине

Метеоролози објавили када нам се враћају врућине

"Највише огрјевног дрвета ове године пласирано је на тржиште Италије, затим Словеније, Хрватске и Аустрије. Пелет је у највећим количинама завршио у Словенији, Србији, Хрватској те Италији", истакли су у УИО.

"Палета са огрјевним цијепаним дрветом у Бањалуци кошта од 240 до 260 марака, док је у мањим срединама понуда још већа и може се наћи и по 220 марака. За метар дрва потребно је издвојити до 110 марака", казао је Андрић.

Додао је како је потражња за огрјевом веома танка, што није уобичајено за ово доба године, јер су претходне двије зиме биле јако благе и многа домаћинства нису потрошила ни старе залихе.

Била алергична на своју менструацију - разлог бизаран

Била алергична на своју менструацију - разлог бизаран

"Потражња за огрјевним дрветом свакако је утицала и на производњу, коју су многи силом прилика морали смањити. С обзиром на временске прогнозе, не вјерујем да ће бити нека велика потражња за огрјевом ни у наредном периоду, због чега, претпостављам, не би требало да буде ни значајније корекције цијена", истакнуо је Андрић.

Према његовим ријечима, ништа боља ситуација није ни у земљама окружења, гдје су стоваришта пуна, а купце броје на прсте.

Представник произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић казао је како тај енергент никад није био повољнији, те да је његова просјечна цијена 350 марака, отприлике колико је била и прољетос.

"Потражња за пелетом у ово доба године је доста смањена, како на домаћем, тако и страном тржишту. Осим топле зиме, потражња за пелетом из БиХ у иностранству опала је и због вишемјесечне забране извоза у 2022. години. Тада смо изгубили велики број тржишта која сада огрјева снабдијевају, између осталих, произвођачи из Бразила, Индије и Кине", рекао је Ивановић.

Српска пјевачица покушала да се убије због дугова

Српска пјевачица покушала да се убије због дугова

И потпредсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности Републике Српске Ђорђе Бркић тврди да је продаја стала.

"Лагери су нам пуни, немамо идеју што да радимо. Од прошле године извезли смо свега 20 одсто робе. Потез БиХ, када је спустила рампу, је био катастрофалан. Наше послове у иностранству сада су преузеле друге земље", казао је Бркић и додао како је један од разлога и скупа сировина коју домаћи произвођачи купују.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.