Инспекција

Забрањен увоз мандарина из Хрватске због пестицида

  • Извор: Агенције
  • 29.11.2023. 14:46

Федерална санитарна инспекција на Граничном прелазу и мјесту царињења Бијача је 23. новембра, због присуства пестицида клорпирифос, забранила увоз пошиљке двије тоне мандарина поријеклом из Хрватске.

Употреба наведеног пестицида забрањена је у пољопривредној производњи у БиХ, као и у земљама Европске уније.

"Наиме, у поступку инспекцијског надзора над увозом животних намирница и хране чије се царињење врши на ГП/МЦ Бијача, узети су узорци чијом је лабораторијском анализом утврђена недозвољена количина пестицида клорпирифос, што је у супротности с Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла те чланом 8. Закона о здравственој исправности животних намирница и предмета опште употребе", наведено је из ФУЗИП-а.

Сходно томе, а у складу са Законом о здравственој исправности животних намирница и предмета опште употребе, увоз контролисане пошиљке укупне тежине двије тоне је забрањен, те је наређено њено уништавање на прописан начин.

"Сектор граничне инспекције Федералне управе за инспекцијске послове наставља појачане надзоре над увозом мандарина у БиХ путем граничних прелаза на подручју ФБиХ, у складу с препоруком Агенције за безбједност хране БиХ од 9. новембра 2023. године", закључује се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.