Мандарине су укусно воће које многи воле. Једу се свуда, чак и на улици, а кора се редовно баца.
Иако је обично бацамо, кора мандарине обилује нутријентима! Само 10 грама коре мандарине садржи три одсто препорученог дневног уноса влакана, два одсто препорученог дневног уноса витамина Ц, а садржи и гвожђе, калцијум, обиље антиоксиданаса, нема масноће.
Међутим, то је заправо веома корисно и здраво. Постоји много начина на које се може користити, а овде представљамо само три доказана.
Савјет: Не покушавајте ове рецепте са прсканим мандаринама, користите само оне домаће, без хемикалија, преноси вијести.ме.
Чај од коре мандарине
Чај од коре мандарине наводно снижава холестерол, а добра је превенција хроничних обољења и канцера. Уз то, јача имуни систем, побољшава варење, а позитивно утиче и на здравље коже, срца и мозга.
Све што је потребно јесте да ољуштите мандарине, ставите кору у херметички затворену теглицу и чувате је на хладном и мрачном мјесту. Послије најмање мјесец дана, када се корице осуше, узмите неколико њих и прелијте је врелом водом, па оставите да одстоји покривено пет минута. Можете да је засладите медом, а допуштено је и да се чај од коре мандарине мијеша са другим чајевима, идеално са црним чајем.
Против гљивица
Ако сте у прошлости имали гљивична обољења коже, како бисте спријечили да се стање врати, протрљајте по кожи кору мандарине двапут седмично током четири седмице.
Ово је посебно популаран трик у случају гљивица на стопалима, а познато је да кора мандарине има антибактеријска својства, ефекат благог пилинга. Пружа и његу, божанствен мирис и помаже у регенерацији оштећене и суве коже на петама.
Ако имате упалу грла или кашаљ
- Самељите 50 грама коре мандарине и ставите у стаклену теглу.
- Мљевене коре прелијте чашом вотке или 40 одсто алкохола.
- Теглу добро затворите и оставите да одстоји седам дана на тамном мјесту.
- Послије тога једите једну кашику послије јела, а затим поједите једну кашику меда, преноси Крстарица.