Мандарине су други најпопуларнији цитрус послије наранџе. У мандаринама можете уживати као у идеалној ужини покрету, циједити их за сок или правити џем.
Упркос њиховој малој величини у поређењу са другим цитрусним воћем, као што су наранџе и грејпфрути, мандарине су богате хранљивим материјама и водом, заправо чине око 85% воде.
Одличан су извор витамина Ц, такође су један од најконцентрованијих извора бета-криптоксантина, антиоксиданса који се у тијелу претвара у витамин А и стоји иза наранџасте боје мандарина и другог сличног воћа. Поред тога, мандарине обезбјеђују калијум и витамине Б комплекса, односно Б1, Б6 и Б9, односно тиамин, пиридоксин и фолат.
Антиоксиданти
Антиоксиданти штите ваше тијело неутралишући штетне ефекте оксидативног стреса, који је узрокован накупљањем слободних радикала. Мандарине, укључујући њихове коре, су богати извори антиоксиданата као што су витамин Ц и бета-криптоксантин и флавоноиди као што су нарингин, хесперидин, тангеретин и нобилетин.
Средство за јачање имунитета
Витамин Ц у мандаринама може помоћи у заштити вашег имунолошког система од вируса и бактерија тако што дјелује на Т ћелије, врсту бијелих крвних зрнаца која штите ваше тијело. Стога вам помаже да одржите здрав ниво ових ћелија за борбу против инфекција.
Погодне за губитак тежине
Мандарине могу помоћи у губитку тежине повећањем дневног уноса влакана. Агруми, укључујући мандарине, обезбјеђују нерастворљива влакна - она врста која не ферментирају у цријевима - као што су целулоза и лигнин. Ова врста влакана појачава осјећај ситости успоравајући транзит хране кроз ваш дигестивни тракт. Ово заузврат помаже у регулисању вашег апетита, што може подстаћи губитак тежине.